Ukrajnai háború

Az ukrán és az amerikai elnök megvitatta az Ukrajnának szánt új amerikai fegyversegélyt

Az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot.

2024.04.23 07:08MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot. Erről az ukrán államfő tájékoztatott az X-en.

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

"Az (amerikai) elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez egy jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket" - fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. Méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához. "A képviselőház azon döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, szintén erőteljes jelzés minden partnerünk számára" - jegyezte meg az ukrán államfő.

Zelenszkij kitért arra, hogy Oroszország "légi terrort" alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és tájékoztatta Bident arról, hogy percekkel korábban mért az orosz hadsereg légicsapást a harkivi tévétoronyra. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint ezenfelül megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.