Jog

Ismét őrizetbe vették Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét

Peter Murrell ellen tavaly óta folyik a vizsgálat a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt finanszírozásának ügyében.

2024.04.18 20:34MTI

Ismét őrizetbe vette csütörtökön a rendőrség Peter Murrellt, Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) finanszírozásának ügyében folyó vizsgálat keretében. Murrell ellen kihallgatása után vádat emeltek sikkasztáshoz kötődő gyanú alapján.

Az 59 éves Murrellt, aki korábban az SNP pártigazgatója volt, tavaly áprilisban is őrizetbe vették a pártfinanszírozási ügyben folyó nyomozás keretében, és egy ideig gyanúsítottként vizsgálati fogságban tartották, de utána vádemelés nélkül elengedték.

Két hónappal később, tavaly júniusban Nicola Sturgeont is őrizetbe vették. A volt skót kormányfőt néhány órával később, szintén vádemelés nélkül szabadlábra helyezték, de a rendőrség mindkét esetben közölte, hogy a vizsgálat folytatódik.

Nicola Sturgeon tavaly februárban teljesen váratlanul bejelentette, hogy lemond az SNP vezetői tisztségéről és a skót miniszterelnöki posztról.

Akkori indoklásában több okot is felsorolt - köztük elsősorban azt, hogy megítélése szerint túlságosan "polarizált" vélemények alakultak ki róla a választók körében -, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz.

A vizsgálat 2021-ben indult, miután bejelentés érkezett a hatóságokhoz 667 ezer font (307 millió forint) adomány ügyében, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött. A párt számláin 2019 végén azonban csak 97 ezer font volt, és a teljes nettó pénzügyi eszközállomány sem haladta meg sokkal a 272 ezer fontot.

Peter Murrellt csütörtöki őrizetbe vétele után kihallgatták, és a Police Scotland az este kiadott újabb közlemény megfogalmazása szerint a Skót Nemzeti Párt vagyonának elsikkasztásához kötődő gyanú alapján vádat emelt ellene. Murrellt ezután szabadon engedték.

A rendőrség közölte azt is, hogy az ügyben jelentést küld a legfőbb skót vádhatóságnak (Crown Office and Procurator Fiscal Service, COPFS).

Skóciában a COPFS hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy kiemelt jelentőségű ügyekben megalapozott-e a rendőrségi vádemelés.

Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.