Irán legfelsőbb vezetője megfenyegette Izraelt

Irán megfogadta, hogy megbünteti a 'gonosz cionista rezsimet'

Teherán megismételte Khamenei ajatollah ígéretét, hogy megbosszulja a szíriai Damaszkuszban lévő iráni konzulátus elleni csapást.

2024.04.14 09:50ma.hu

Az iráni hatóságok újra közzétették az iszlám köztársaság legfőbb vezetőjének, Khamenei ajatollahnak egy beszédét, amelyben megfogadta, hogy megbünteti Izraelt a szíriai iráni konzulátus elleni, a hónap elején történt támadásért.

Az április 10-i beszédről készült videót széles körben osztották meg az iráni kormányzati fiókok az X-en (korábban Twitter) vasárnap kora reggel, miután iráni drónokat indítottak Izrael ellen. A beszédben a legfelsőbb vezető elítélte a tábor elleni izraeli légicsapást, amelyben hét iráni tiszt, köztük két magas rangú tábornok halt meg, és a csapást maga Irán elleni támadáshoz hasonlította.

"Maga a kártékony rezsim, amely csupa rosszindulat, gonoszság és bűn, egy újabb hibát tett hozzá saját tévedéseihez azzal, hogy támadást indított a szíriai iráni konzulátus ellen" - mondta Khamenei, megjegyezve, hogy "a konzulátusok és nagykövetségi irodák bármely országban, ahol léteznek, annak az országnak a földjének tekintendők, amelyhez a nagykövetség tartozik".

Hozzátette, hogy Izrael tetteit "meg kell büntetni, és meg is fogják büntetni".

Teherán szombaton késő este dróntüzet indított Izrael felé. Médiajelentések szerint amerikai tisztviselők becslése szerint a hétvégén akár 500, különböző helyszínekről, köztük Szíriából, Libanonból és Jemenből indított drónt és rakétát zúdítottak Izraelre.

Irán állandó ENSZ-képviselete az éjszaka folyamán közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy "Irán katonai akciója legitim védekezésnek" minősül az ENSZ alapokmánya alapján.

"Az ügy lezártnak tekinthető" - tették hozzá, és "lényegesen súlyosabb" következményekre figyelmeztetett, ha Izrael folytatja jelenlegi útját.

Az ügynökség szerint a konfliktus kizárólag Teherán és Nyugat-Jeruzsálem között zajlik, hangsúlyozva, hogy "az Egyesült Államoknak távol kell maradnia".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.