Háború

Szirénák és robbanások hallatszottak Izrael-szerte

Az IDF több tucat vészjelzést jelentett országszerte iráni drón- és rakétatámadások közepette.

2024.04.14 09:32ma.hu

A jelentések szerint robbanások és szirénák hallatszottak Izrael-szerte, miután Irán kamikaze drónok és rakéták hullámait indította el megtorlásul a damaszkuszi konzulátusa elleni támadásért a hónap elején.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem sokkal vasárnap hajnali 2 óra előtt jelentette, hogy országszerte szirénák szólaltak meg. A francia AFP újságírói azt mondták, hogy ők is hallottak robbanásokat. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A jelentések órákkal az iráni támadások szombat esti kezdete után érkeztek. Az amerikai és brit erők az IDF szerint több mint 100 iráni drónt lőttek le, mielőtt azok elérhették volna az izraeli légteret.

"Partnereinkkel együtt az IDF teljes erővel tevékenykedik Izrael állam és Izrael népének védelmében" - mondta Danial Hagari katonai szóvivő. "Ez egy olyan küldetés, amelyet eltökélten és készen állunk teljesíteni".

A feszültség Nyugat-Jeruzsálem és Teherán között az Izrael és a Hamász közötti háború tavaly októberi kezdete óta fokozódott. Egy április 1-jei rakétacsapás során hét iráni katonatiszt, köztük egy magas rangú parancsnok és helyettese halt meg Damaszkuszban.

Izrael többnapos összecsapásokra készül Iránnal, és a szombati légicsapásokra izraeli válasz várható - jelentette a KAN helyi műsorszolgáltató. Irán ENSZ-nél működő diplomáciai képviselete azt sugallta, hogy Teherán elégedett lehet a szíriai konzulátusa elleni támadás megtorlásával.

"Az ügy lezártnak tekinthető" - áll a közleményében. "Ha azonban az izraeli rezsim újabb hibát követ el, Irán válasza lényegesen súlyosabb lesz. Ez egy konfliktus Irán és a gazember izraeli rezsim között, amelyből az Egyesült Államoknak távol kell maradnia".

A nyilatkozat azt is megjegyezte, hogy a szombati katonai akciót az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján hajtották végre, amely a nemzetek "törvényes védelemhez" való jogáról szól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.