Háború

Izrael gázai háborúja 'a nácikra emlékeztet' - Erdogan

A török elnök elítélte az IDF-et a megdöbbentő palesztin halálos áldozatok miatt.

2024.02.10 09:08ma.hu

Izrael gázai háborúja a náci Németország által a második világháborúban elkövetett mészárlásokhoz hasonlítható - jelentette ki pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök. Mindez az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által a sűrűn lakott palesztin enklávé déli részén a Hamász fegyveresei ellen indított szárazföldi támadás fokozásával történt.

"Az egész világ szeme láttára az izraeli megszálló erők miatt brutális mártírhalált halt 28 ezer palesztin testvérünk, többségükben gyermekek és nők" - mondta Erdogan az Iszlám Együttműködés Ifjúsági Fórumán. Az IDF iskolákra, kórházakra, mecsetekre és más civil helyszínekre mért csapásai "a nácikra emlékeztető támadások" - tette hozzá.

A török vezető Izrael éles hangú bírálója, többször is Adolf Hitlerhez hasonlította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és elítélte a gázai katonai műveletet.

A bombázó hadjárat és az azt követő szárazföldi invázió miatt a gázai lakosság mintegy 85 százaléka kényszerült lakóhelyét elhagyni, és az ENSZ szerint mintegy 570 ezer palesztint fenyeget az éhínség. Az ostromlott enklávé háború előtti 2,2 milliós lakosságából mintegy 1,4 millióan menekültek az Egyiptommal közös határhoz közeli Rafah déli városába, miután Izrael felszólította a civileket, hogy evakuálják a déli területeket.

Izrael hadat üzent a Hamásznak válaszul az október 7-i terrortámadásra, amelyben mintegy 1200 ember vesztette életét és több mint 200-at túszul ejtettek. Azóta több tucatnyi túszt engedtek szabadon a novemberi egyhetes tűzszünet során végrehajtott fogolycsere részeként.

Netanjahu hivatala pénteken bejelentette, hogy az IDF csapást mér Rafahra, hogy felszámolja a Hamász "intenzív tevékenységét" a városban. Az izraeli hadsereg és tisztviselők azt mondták, mindent megtesznek, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a civil áldozatok számát. A zsidó állam diplomatái azzal vádolták a Hamászt, hogy iskolákat, kórházakat és más helyszíneket használ rakétatámadások fedezésére, és azt mondták az ENSZ-nek, hogy a fegyveresek civileket használnak emberi pajzsként.

A múlt hónapban a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság úgy döntött, hogy Izraelnek "minden tőle telhetőt meg kell tennie" a gázai népirtás megakadályozására. Netanjahu elutasította az ítéletet, mint "nemcsak hamisat, hanem felháborítót".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.