Tűzvész

Megrengett a föld, akkora gázrobbanás okozott halálos pusztítást az afrikai államban - videók

A kenyai fővárosban történt incidensnek legalább három halálos áldozata és több száz sérültje van.

2024.02.02 16:26ma.hu

Legalább három ember meghalt és csaknem 300-an megsérültek Kenya fővárosában, Nairobiban, miután egy gázzal megrakott jármű felrobbant és hatalmas tüzet okozott - közölték pénteken a kelet-afrikai ország hatóságai.

Az eset csütörtök késő este történt Embakasi Mradi városrészében, lakóházak és raktárak égtek le, köztük az Oriental Godown, egy ruházati és textilipari raktár a környéken, amelyet egy "repülő gázpalack" talált el - mondta Isaac Mwaura kormányszóvivő egy közleményben.

Mwaura szerint a "hatalmas tűzgolyó, amely széles körben elterjedt... több járművet és kereskedelmi ingatlant megrongált".

"Sajnos a környéken lakóházak is lángra kaptak, a lakók közül sokan bent tartózkodtak, mivel késő este volt" - tette hozzá.

Embakasi rendőrfőnöke, Wesley Kimeto a médiának elmondta, hogy a robbanásban meghaltak között egy gyermek is van, és a halálos áldozatok száma emelkedhet.

A kormány 280 sérültről számolt be. A kenyai vöröskereszt azonban korábban az X-en (korábban Twitter) bejelentette, hogy az ország mentőszolgálatával összefogva 271 embert evakuáltak a fővárosi kórházakba, további 27-et pedig a helyszínen láttak el.

A helyi média felvételein hatalmas lángok tombolnak lakóházak közelében, a lakók sikoltoznak. A kormány korábban azt mondta, hogy a robbanás egy gázfeltöltő üzemben történt, és súlyosan megrongálta a létesítményt. A robbanás oka ismeretlen.

Több médium szemtanúkat idézett, akik szerint közvetlenül a robbanás után rengést éreztek.

"A tűz csaknem egy kilométerről ért utol, amikor menekültem. A robbanásból származó lángok ledöntöttek a földre és megégették a nyakamat" - mondta a túlélő Edwin Machio a Reutersnek.

James Ngoge, aki a helyszín közelében lakik, az AFP-nek elmondta, hogy "üzlete van az úton, amely teljesen megsemmisült" a "hatalmas robbanás" miatt, amelyet "földrengésnek" érzett.

Csütörtökön korábban a kenyai Vöröskereszt tűzveszélyről számolt be a Nyamira megyei Riomego bentlakásos iskolában, ahol egy 100 férőhelyes kollégiumot emésztettek fel a lángok. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.