Tragédia

Hazai segítséget is kap a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium

A székelyudvarhelyi diákotthon újjáépítésére fordítják a román kormány támogatását a Hargita megyei önkormányzatok.

2023.12.24 10:50MTI

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium hétfőn leomlott diákotthonának újjáépítésére fordítják a román kormánytól kapott támogatást a Hargita megyei önkormányzatok - közölte szombaton az MTI-vel a székelyföldi megye önkormányzatának sajtószolgálata.

Azt írták, a román kormány 1,2 millió lejt (92 millió forint) oszt vissza a Hargita megyei önkormányzatoknak a központi költségvetésből, melyet a székelyudvarhelyi diákotthon épületének helyreállítására ajánlottak fel.

A felajánlásról a megyében a legtöbb polgármestert adó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki, csíki és gyergyói területi szervezete határozott. A döntés szerint a teljes összeget Székelyudvarhely önkormányzata kapja, azzal a céllal, hogy a diákotthon épületének helyreállítására fordítsa.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke levélben értesítette erről a székelyudvarhelyi városvezetést, bizalmát fejezve ki, hogy a támogatás eljut az épület tulajdonosához, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséghez, és mielőbb elkezdődhet az újjáépítés. A közlemény szerint erre van jogalap és bevált gyakorlat, már támogatták ily módon egyházi épület helyreállítását.

A román kormány csütörtökön gyorssegély folyósításáról döntött a hétfői tragédia áldozatainak. A balesetben meghalt 17 éves fiú és az azóta is kómában lévő 17 éves lány családjának 10-10 ezer lej (770 ezer forint), a két könnyebb sérüléseket szenvedett diáklány családjának pedig 8-8 ezer lej támogatást nyújt.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada hétfőn dőlt össze, amikor az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával folytat bűntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkálatokat végzett a beomlott diákotthonnál, és több mint két méter mélységű árkot ásatott az épület fala mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.