Malajzia kitiltotta az izraeli hajótársaságokat

Ez az ázsiai ország lezárta a kikötőket az izraeli hajók előtt

Malajzia a gázai palesztinok elleni "atrocitások" miatt, tiltakozásul tette a lépést.

2023.12.21 07:07ma.hu

Malajzia nem engedi, hogy izraeli zászló alatt közlekedő hajók vagy Izraelbe tartó hajók kikössenek vagy rakományt rakodjanak kikötőiben - jelentette be szerdán Anwar Ibrahim miniszterelnök. A tilalmat a Gázai övezetben elkövetett izraeli "atrocitások és mészárlások" elleni tiltakozásul vezették be - tette hozzá.

A délkelet-ázsiai ország 2002-ben megnyitotta kikötőit az izraeli székhelyű ZIM Integrated Shipping Solutions előtt, de úgy döntött, hogy ezt a döntést visszavonja.

"Ezek a szankciók válaszul szolgálnak Izraelnek az emberiesség alapelveit figyelmen kívül hagyó és a nemzetközi jogot megszegő, a palesztinok elleni folyamatos mészárlások és atrocitások révén elkövetett cselekedeteire" - mondta Anwar a nyilatkozatában.

A szunnita iszlám Malajzia államvallása, amelyet az állampolgárok közel kétharmada követ. Kuala Lumpur nyíltan kiállt a palesztinok mellett, és úgy döntött, hogy fenntartja kapcsolatait a Gázai övezetet irányító Hamász csoporttal, amelyet Izrael, az Egyesült Államok és az EU terrorszervezetként tart nyilván.

Izrael hadat üzent a Hamásznak a fegyveresek október 7-i meglepetésszerű támadása után, amelyben becslések szerint 1200 izraeli halt meg. Azóta az izraeli offenzíva a helyi egészségügyi minisztérium szerint több mint 19 ezer palesztin halálát okozta Gázában.

A Bloomberg szerint a malajziai szankciók nagyrészt szimbolikusak. Izrael számára sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a jemeni hútik, akik nyíltan a palesztinok oldalára álltak a konfliktusban, de facto blokád alá vették a Vörös-tengeren keresztül közlekedő hajóit.

A hét elején az Egyesült Államok bejelentette, hogy egy multinacionális haditengerészeti armadát telepítenek a tengeri útvonal nyitva tartására, de a hútik azt mondták, hogy semmi sem fogja őket visszatartani a "Gáza támogatására irányuló törvényes műveletektől".

Több nagy nemzetközi hajózási társaság már átirányította hajóit Afrika körül, válaszul a hútik által az Izraelbe tartó vagy más módon Izraelhez kapcsolódó hajók ellen indított rakéta- és dróntámadásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.