Háború

Naiv voltam a Nyugattal kapcsolatban - Putyin

Az elnök elismerte, hogy azt hitte, a Szovjetunió összeomlása után véget ér az Oroszország elleni keresztes hadjárat.

2023.12.17 14:25ma.hu

Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, tévedett, amikor azt feltételezte, hogy a Nyugat a Szovjetunió összeomlása után produktív kapcsolatokat fog kialakítani Oroszországgal. A valóság az, hogy arra törekedtek, szétszakítják a nemzetet - magyarázta az orosz vezető.

A Pavel Zarubin orosz újságírónak vasárnap sugárzott interjúban Putyin elismerte, hogy politikai karrierje elején "naiv" vezető volt, annak ellenére, hogy komoly háttérrel rendelkezett a szovjet hírszerzésben.

Az orosz elnök elmondta, hogy szerinte a Nyugat megértette, hogy Oroszország a Szovjetunió összeomlása után teljesen más országgá vált, és nincsenek olyan ideológiai különbségek, amelyek komoly szembenállást indokolnának.

Putyin szerint még akkor is, amikor két évtizeddel ezelőtt látta a nyugati erőfeszítéseket a terrorizmus és a szeparatizmus támogatására Oroszországban, úgy gondolta, hogy a „gondolkodás tehetetlensége” a hibás. "Csak megszokták, hogy a Szovjetunió ellen harcolnak" - vélte.

A valóságban azonban a Nyugat szándékosan próbálta aláásni Oroszországot - mondta az elnök. "A Szovjetunió összeomlása után úgy gondolták, hogy csak egy kicsit tovább kell várniuk, és akkor majd szétverik Oroszországot is".

Putyin szerint a Nyugat nem látta szükségét a világ legnagyobb népességű országának létezésének. "Jobb lenne, ahogyan azt... [Zbigniew] Brzezinski [volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó] javasolta, öt részre osztani, és egyenként leigázni".

Ez az állítólagos nyugati terv - magyarázta - azon a feltevésen alapul, hogy a több kisebb államnak "nem lenne saját súlya vagy hangja, és nem lenne esélye arra, hogy úgy védje nemzeti érdekeit, mint az egyesült orosz állam".

Az orosz vezető nyilvánvalóan egy 1997-es cikkre utalt, amelyet a 2017-ben elhunyt Brzezinski, a szovjet elszigetelés lelkes támogatója írt, és amely akkor azt javasolta, hogy Moszkva hagyjon fel "a globális hatalmi státuszának visszaszerzésére irányuló hiábavaló erőfeszítéssel". A Fehér Ház egykori tanácsadója azt is megítélte, hogy "egy lazán konföderált Oroszország, amely egy európai Oroszországból, egy szibériai köztársaságból és egy távol-keleti köztársaságból áll", könnyebben ápolná a gazdasági kapcsolatokat szomszédaival.

Putyin többször hangoztatta, hogy a Nyugat Oroszország több államra való felosztását tervezi, és arra figyelmeztetett, hogy az orosz nép megszűnhet létezni, ha ez megtörténik, és az ország sikerének legfontosabb feltételeként a folyamatos egységet nevezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.