Lindsey Graham feltétel nélkül támogatja Izraelt

A gázai civil áldozatok nem számítanak - mondta az Egyesült Államok vezető szenátora

Lindsey Graham kitart amellett, hogy a palesztin halálos áldozatok száma sem késztetheti az USA-t arra, hogy fékezze Izraelt.

2023.11.01 17:38ma.hu

Az Egyesült Államoknak ki kell állnia Izrael mellett a Hamász elleni hadjáratban, függetlenül attól, hogy ez milyen súlyos áldozatokat követel a gázai civil lakosságtól - állította Lindsey Graham szenátor. Izrael katonai műveletét a fegyveresek ellen a szövetségesek második világháború alatti, náci Németország és Japán elleni harcához hasonlította.

A CNN-nek adott keddi interjújában Grahamet arról kérdezték, hogy van-e számára egy "küszöb", amely után elkezdi megkérdőjelezni Izrael taktikáját. A republikánus nemmel válaszolt, mondván, nincs határ, "amit Izraelnek meg kellene tennie azokkal az emberekkel, akik megpróbálják lemészárolni a zsidókat".

"Véget kell vetni ennek az elképzelésnek, hogy Izraelnek bocsánatot kell kérnie azért, hogy megtámadta a Hamászt, amely beágyazódott a saját lakosságába" - hangsúlyozta a szenátor, hozzátéve, hogy a Hamász az, aki "ezeket az áldozatokat okozza - nem Izrael".

Graham megjegyezte, hogy Izraelnek igenis "okosnak kell lennie" azzal, hogy megpróbálja "korlátozni a polgári áldozatok számát". A törvényhozó emellett felszólított arra, hogy a humanitárius segélyeket olyan "területekre kell eljuttatni, amelyek védik az ártatlanokat".

Joe Biden amerikai elnök múlt havi izraeli látogatása során biztosította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy "amíg az Egyesült Államok kiáll, és mi örökké ki fogunk állni, addig nem hagyjuk, hogy valaha is egyedül maradjatok".

Nem sokkal azután, hogy a Hamász a múlt hónapban halálos támadást intézett Izrael ellen, Washington sietett, hogy további, több milliárd dollár értékű védelmi segélyt nyújtson régóta szövetségesének.

Az Egyesült Államok két repülőgép-hordozó csoportot és más haditengerészeti eszközöket, egy század F-16-os vadászgépet, légvédelmi rendszereket és 900 katonát is a Közel-Keletre telepített, mondván, hogy ez a fokozott katonai jelenlét elrettentésül szolgálhat más, a konfliktusba való bekapcsolódásra csábító államok számára.

Közben kedden Craig Mokhiber, az ENSZ emberi jogi hivatalának (OHCHR) New York-i igazgatója "a népirtás tankönyvi esetének" és a "palesztin nép nagymértékű lemészárlásának" nevezte Izrael gázai akcióit, amelyek "etnonacionalista telepes gyarmati ideológiában gyökereznek".

A tisztviselő beadta lemondását, azzal érvelve, hogy az ENSZ nem teljesítette kötelességét, hogy megakadályozza a palesztin civilek meggyilkolását. Azt állította, hogy a nemzetközi szervezet "megadta magát az USA hatalmának" és engedett az "izraeli lobbinak".

Mokhiber azzal is vádolta az európai nemzeteket, hogy "bűnrészesek a Gáza elleni szörnyű támadásban", és "politikai és diplomáciai fedezetet adnak Izrael atrocitásainak".

Mokhiber értékeléséhez csatlakozva kedden Genfben James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője azt állította, hogy "Gáza több ezer gyermek számára temetővé vált", mindenki más számára pedig "élő pokollá". Humanitárius tűzszünetre szólított fel a palesztin enklávéban.

A konfliktusnak eddig több mint 1400 izraeli és több mint 8000 palesztin halottja és több ezer sebesültje van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.