Földmozgás

6,1-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, cunamiriadót rendeltek el

Japán utoljára 2011 márciusában tapasztalta meg egy nagyobb szökőár hatásait, miután egy 9,0 erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, és szökőárat váltott ki.

2023.10.05 14:42ma.hu

Csütörtökön erős, 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, és a helyi hatóságok szökőárriadót rendeltek el a térségben.

Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ által gyűjtött mérések szerint a rengés helyi idő szerint 11 óra körül következett be az Izu-szigetek közelében, 10 kilométeres mélységben. A Japán Meteorológiai Ügynökség első észlelése szerint az első rengés 6,6-es erősségű volt.

Az első földrengést követően az EMSC három utórengést regisztrált 5,4-es erősséggel.

A szökőár területéről érkező hullámok 1 méter magasak voltak- közölték a meteorológusok, akik arra figyelmeztettek, hogy már egy ilyen hullám is képes "levenni az embereket a lábukról".

A lakosokat felszólították, hogy maradjanak távol a parttól, és keressenek magaslatokat. A cunami első hulláma helyi idő szerint 11:30 és 12:00 óra között közelítette meg a sziget partvonalát.

A földrengés híre ugyanazon a napon tört ki, amikor a Tokiói Villamos Művek megkezdte a fukusimai atomerőműből a kezelt radioaktív víz újabb adagjának kibocsátását. A kibocsátást először augusztus végén kezdték meg.

Japán utoljára 2011 márciusában tapasztalta meg egy nagyobb szökőár hatásait, miután egy 9,0 erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, és szökőárat váltott ki.

Az esemény ezt követően súlyos nukleáris balesetet okozott a Fukusima Daiicsi atomerőműben, amely később az 1986-os csernobili katasztrófa óta a legsúlyosabb csapadékhullássá vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.