Oroszország

Kreml: Kanadának támogatnia kellene a náciellenes orosz kezdeményezéseket

Kanada tavaly a nácizmus dicsőítését elítélő orosz határozattervezet ellen szavazott.

2023.09.28 19:00MTI

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben - jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

"Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, mint Kanada, levonja a tanulságot megszégyenüléséből, és hogy a későbbiekben, az Oroszországi Föderációnak a nácizmus elítélésére irányuló kezdeményezéseiről értesülvén kinyilvánítsa álláspontját" - tette hozzá a Kreml szóvivője.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese csütörtöki Telegram-bejegyzésében megjegyezte, hogy Kanada tavaly a nácizmus dicsőítését elítélő orosz határozattervezet ellen szavazott. Kifejezte abbéli reményét, hogy idén ez másképp lesz.

Azzal kapcsolatban, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nem említette az ukrán nacionalisták orosz áldozatait akkor, amikor nyilvánosan bocsánatot kért Yaroslav Hunka múlt pénteki parlamenti köszöntése miatt, Peszkov kijelentette: "Nem az a legfontosabb, hogy kitől kérnek bocsánatot, hanem annak tudatosítása, hogy ilyesmi nem történhet meg többé".

"Egy olyan országban, mint Kanada, hogy lehet nem tudomást venni az olyan szörnyű jelenségekről, mint a nácizmus és a fasizmus? Úgy tűnik, hogy Kanadában több nemzedék semmit sem tud a fasizmusról. Ezt az ismeretet védőoltásként kellene beadni az ellen, hogy a nácizmus ne ismétlődhessen meg" - hangsúlyozta Peszkov.

"Trudeau bocsánatot kért, mert egy náci előtt tisztelgett a kanadai parlament. De vajon abbahagyja-e, hogy pénzt adjon annak az államnak, amely a náci kollaboránsokat a hősök sorába emelte?" - írta Telegram-csatornáján szerda éjjel Marija Zaharova külügyi szóvivő.

Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet elégtelennek minősítette Trudeau bocsánatkérését, és úgy vélekedett, hogy az orosz-kanadai geopolitikai nézeteltérések ellenére a kanadai kormánynak és a parlamentnek kötelessége lenne bocsánatot kérnie minden orosztól és a kanadai orosz közösségtől is a "szégyenletes incidens miatt, amelyet az egész világ végignézett". Emlékeztetett arra, hogy a második világháborúban a Szovjetunió 11 millió katona életével fizetett a náci Németország elleni győzelemért, és 16 millió civil esett áldozatául a náci megszállás alatt az SS, köztük a hírhedt 14. Galícia SS-hadosztály halálosztagainak és a Hitler kollaboránsai által elkövetett etnikai tisztogatásoknak. Az orosz misszióvezető szerint ezek a számok együtt ma megfelelnek Ontario, Québec és Brit Columbia kanadai tartományok összlakosságának.

A nagykövet közölte, hogy az orosz hatóságok tanulmányozzák Hunka ügyét, és nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy kérni fogják kiadatását.

Konsztantyin Gavrilov nagykövet, aki Oroszországot a bécsi katonai biztonsági és fegyverzetellenőrzési tárgyalásokon képviseli, a Rosszija 24 hírcsatornán nyilatkozva kifogásolta, hogy Trudeau bocsánatot kért mindenkitől, "talán még a háborúban megölt kutyáktól is, de az oroszoktól nem". Ez az álláspont, mint mondta, a "legmagasabb fokú cinizmus" és a "kirívó ruszofóbia" megnyilvánulása, valamint annak a jele, hogy a nyugati államok felül akarják vizsgálni a második világháború végeredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.