Ukrajnai háború

Választ ígért Kanada 'ellenséges lépéseire' az orosz külügy

Az orosz fél nem szándékozik "megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak".

2023.09.26 14:41MTI

Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül - közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját.

"A kanadai kormány ellenséges fellépése, amely az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül" - állt a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint a 14. "Galícia" SS-gránátos hadosztály 98 éves banderista harcosának, Yaroslav Hunkának a kanadai parlamentben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása idején megrendezett nyilvános ünneplése "a lehető legjobban jellemezi Justin Trudeau miniszterelnök uralkodó rendszerét". Az állásfoglalás hangsúlyozta, hogy az orosz fél nem szándékozik "megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak".

"Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket az orosz-kanadai kapcsolatok összefüggésében, amelyek a hivatalos Ottawa hibájából mély válságot élnek át" - olvasható a dokumentumban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint Kanada ultraliberális ideológiája, amelyet "átitatott az Oroszország, a kultúrája, vallási és hagyományos értékei iránti gyűlölet, rokonságot mutat a nácizmussal".

"Nem véletlen, hogy ebben az országban emlékműveket állítottak az ukrán nacionalizmus vezetőinek, a menedékjogot kapott nácik túlnyomó többsége pedig, mint például Yaroslav Hunka, nyugodtan éli az életét, az orosz kommunizmus elleni harcosokként dicsérve és pártfogolva, különösen Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes által" - hangoztatja a közlemény.

"Bízunk benne, hogy a kanadai társadalom egészséges erői felemelik szavukat a történelem és a mindennapi élet hatóságok által szorgalmazott +fasizálása+ ellen, amely kéz a kézben jár a militáns ruszofóbiával" - zárta közleményét a minisztérium.

Hunka meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint "az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt".

Anthony Rota, az alsóház elnöke, aki Kanada és Ukrajna hősének nevezte Hunkát, zsidó szervezetek tiltakozására reagálva bocsánatot kért tőlük, és magára vállalta a felelősséget a volt SS-önkéntes meghívása miatt. Közölte, hogy utólag jutott olyan információhoz, amelyek miatt megbánta döntését.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy előzetesen sem ő, sem Zelenszkij nem értesült Rota tervéről. Witold Dzielski ottawai lengyel nagykövet bocsánatkérést követelt a szervezőktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.