Menekültügy

Franciaország a tálibok által fenyegetett afgán nőket fogad be

A nők Pakisztánból érkeznek, ahova korábban menekültek Afganisztánból.

2023.09.04 11:17MTI

Franciaország befogad öt afgán nőt, akik hazájukban a tálibok fenyegetettségének van kitéve. A nők Pakisztánból érkeznek, ahova korábban menekültek Afganisztánból - közölte hétfőn a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) vezetője, Didier Leschi az AFP hírügynökséggel.

A nők, akik közül az egyiket három gyermek kísér, hétfőn délután szállnak le a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtéren, néhány hónappal azután, hogy elmenekültek a tálib rezsim elől, amely átvette a hatalmat 2021 nyarán Afganisztánban.

Az értelmiségi nőkben - egy tudományegyetemi vezetőben, egy civil szervezetek tanácsadójában, egy televíziós műsorvezetőben, valamint egy titkos kabuli iskolában tanító tanárnőben - az a közös, hogy a tálib hatalomátvételkor nem tudták az országot elhagyni a nyugati országok felé nyitott légihidakon, s a szomszédos Pakisztánba voltak kénytelenek menekülni.

"(Emmanuel Macron) köztársasági elnök utasításainak megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk azokra a nőkre, akiket a tálibok különösen fenyegetnek, mert fontos pozíciókat töltöttek be az afgán társadalomban (...) vagy mert szoros kapcsolatot tartanak fenn nyugatiakkal. Ez a helyzet a ma érkező öt nő esetében" - hangsúlyozta Didier Leschi.

A nőket először egy Párizs környéki átmeneti központban helyezik el, ahol menedékkérőként regisztrálják őket, mielőtt a hosszú távú szálláshelyeikre irányítják őket - mondta a hivatalvezető. Megerősítette, hogy afgánok Franciaországba történő kimenekítése folytatódik, s a jövőben is várhatók hasonló jellegű evakuálási műveletek Pakisztánba menekült afgán nők esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.