Háború

Megkínozták és kényszerítették az amerikai-chilei újságírót az ukrán börtönben

Gonzalo Lira három hónappal az SBU általi letartóztatása után újra előkerült.

2023.08.01 08:30ma.hu

Gonzalo Lira chilei-amerikai blogger, akit májusban tartóztatott le az ukrán hírszerzés oroszbarát szimpátiával vádolva, hétfőn újra megjelent, kínzásokról és kényszerítésekről beszámolva az interneten.

"A négy cellából kettőben, amelyben voltam, megkínoztak - amit a többi rab követett el" - posztolta Lira hétfő este egy 25 tweetet tartalmazó szálban, megjegyezve, hogy az előzetes letartóztatási központban (SIZO) minden kínzást "kiszerveztek" a raboknak.

"Az első cellámban megrepedt egy bordám, de nem volt vészes. A legrosszabb szakasz a negyedik cellámban volt." Június 21-én 13 órától másnap 19 óráig - 30 órán át két rab kínozta őt, és egy alkalommal "egy fogpiszkálóval kikaparták a bal szemem fehérjét, miközben azt kérdezték tőlem, hogy tudnék-e még olvasni, ha csak egy szemem lenne" - írta Lira.

Lira fényképeket tett közzé az ellene felhozott vádakat tartalmazó dokumentumokról, azt sugallva, hogy a közösségi médiában közzétett bejegyzések és YouTube-videók miatt börtönözték be. Azt mondta, hogy az egyik videó, amely különösen felkeltette a hatóságok figyelmét, az "Ukrajna: A Primer" című videója, az Oroszországgal fennálló konfliktus hátteréről szóló magyarázata, amelyben Kijevet hibáztatta a konfliktus kiprovokálásáért.

Lira elmondása szerint azért verték és kínozták meg, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) úgy gondolta, hogy ki tudja zsarolni az összes megtakarítását - ami az elkobzott számítógépeket és telefonokat is beleszámítva mintegy 100 000 dollárt tesz ki.

Miután közölték vele, hogy a közelgő tárgyaláson bűnösnek találják és 5-8 év munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélik, Lira úgy döntött, hogy elmenekül Ukrajnából és Magyarországon kér menedéket.

"Éppen akkor teszem közzé ezt a posztot, amikor a határellenőrzéshez érek" - tweetelte. "Ha a következő 12 órában nem hallotok felőlem - segítsetek! Úton vagyok egy munkatáborba! Kívánjatok szerencsét!"

A chilei nagykövetségnek tulajdonított minden törődést, amit a börtönben kapott, megjegyezve, hogy az amerikai nagykövetség "háromszor hívott fel, de csak "támogatást" adtak - üres bóvlit". Azt is felvetette, hogy az USA kiadná őt vissza Ukrajnának, mert Victoria Nuland megbízott helyettes külügyminiszter "utál engem, legalábbis ezt mondták nekem".

Az SBU május 1-jén vette őrizetbe Lirát, azzal vádolva, hogy "Oroszország fegyveres agresszióját igazoló anyagokat gyártott és terjesztett". Egy bíró elrendelte, hogy a tárgyalásig börtönben maradjon. Amikor az SBU először, 2022 áprilisában vette őrizetbe Lira-t, egy hét után vád nélkül szabadon engedték, feltehetően a nyilvánosság nyomására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.