Rosszullét

Rohammentő vitte el az izraeli miniszterelnököt, miután elájult

Benjamin Netanjahu állítólag "jó állapotban" van, de kiszáradásban szenved.

2023.07.16 09:38ma.hu

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szombaton orvosi utasításra a Ramat Gan-i Sheba Medical Centerbe szállították, miután állítólag elvesztette az eszméletét.

Megállapították, hogy a vezető kiszáradásban szenved, de az orvosi vizsgálatot követően "jó állapotban" lévőnek ítélték - közölte hivatala. Kórházi források a Haaretznek elmondták, hogy "eszméleténél van és önállóan jár", és az orvosok állítólag további vizsgálatokat rendeltek el.

Netanjahu az előző napot a Galileai-tengeren töltötte "magas nyári hőmérséklet" közepette - magyarázta irodája szombati közleményében, amelyben azt írta, hogy szombat délután "enyhe szédülésre panaszkodott", anélkül, hogy ájulásról beszélt volna.

A kórházból közzétett videóban a miniszterelnök hozzátette, hogy ő és felesége "a napon töltötték az időt, kalap nélkül, víz nélkül - nem jó ötlet", és azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne tartózkodjanak a napon, és igyekezzenek folyadékot fogyasztani. Izraelben jelenleg átlagosan 30 Celsius-fok körüli a hőmérséklet.

A 73 éves miniszterelnök az ország leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője. Bár úgy vélik, hogy nincsenek krónikus egészségügyi problémái, hivatala 2016 óta nem adott éves jelentést egészségi állapotáról, annak ellenére, hogy a régóta fennálló protokoll előírja ezt a jelentést.

Netanjahu októberben rövid időre kórházba került egyik éjszaka, miután "rosszul érezte magát" a Jom Kipur zsidó ünnepen tartott ima közben, egyes jelentések szerint mellkasi fájdalmakat tapasztalt.

Nem világos, hogy ki venné át Netanjahu helyét, ha orvosilag alkalmatlanná válna. Bár januárban, amikor altatásban vastagbéltükrözésen esett át, a Shas párt vezetőjét, Aryeh Deryt nevezte ki helyettesének, Deryt később a legfelsőbb bíróság kizárta a kormány miniszteri tisztségéből, mivel többszörös adóügyi és korrupciós bűncselekmény miatt elítélték, amiért vádalku keretében visszavonult a politikától.  

Netanjahu szorongatott kormánya küzdött azért, hogy keresztülvigyen egy igazságügyi reformcsomagot, amelynek célja a Legfelsőbb Bíróság hatalmának csökkentése. A tömeges nyilvános tiltakozások és a hadsereg frakciói közötti tömeges engedetlenség veszélye ellenére a Likud pártjának tisztviselői állítólag úgy vélik, hogy a reformot tovább akarja vinni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.