Ukrajnai háború

London újabb szankciókat jelentett be Fehéroroszországgal szemben

Minszk változatlanul segítséget nyújt Oroszország ukrajnai inváziójához.

2023.06.08 23:30MTI

Újabb szankciókat jelentett be Fehéroroszországgal szemben csütörtökön a brit kormány, azzal indokolva a lépést, hogy Minszk változatlanul segítséget nyújt Oroszország ukrajnai inváziójához.

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint a továbbiakban tilos az arany, a cement, valamint a fa- és gumiipari termékek importja Fehéroroszországból. A tárca indoklása szerint e termékek nagy-britanniai behozatala jövedelemforrást biztosított Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének.

Nagy-Britannia emellett intézkedéseket hozott olyan termékek importjának megakadályozására is, amelyekről feltételezhető, hogy valójában Oroszországból érkeznének Fehéroroszország közvetítésével. Ebben a termékkörben is szerepel az arany.

A brit kormány ugyancsak megtiltotta a bankjegygyártáshoz szükséges alapanyagok és berendezések, valamint a vegyi és biológiai fegyverek gyártásához is használható termékek, technológiák és nyersanyagok Fehéroroszországba irányuló exportját.

Az új szankciórendelet a külügyi tájékoztatás szerint lehetőséget ad annak megakadályozására is, hogy meghatározott fehérorosz médiatársaságok Nagy-Britanniában terjeszthessék propagandájukat.

A brit külügyminisztérium szerint ez azt jelenti, hogy a közösségimédia-vállalatok és az internetszolgáltatók korlátozni fogják a hozzáférést azokhoz a fehérorosz médiaorgánumokhoz, amelyekre a brit szankciók kiterjednek, ugyanúgy, ahogy ez a szankcionált orosz médiatársaságok esetében már érvényes.

A műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyelet (Ofcom) nem sokkal az ukrajnai háború kezdete után visszavonta az orosz állami RT televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát, és szankciókat léptetett életbe az ugyancsak állami Rosszija médiatársaság, a Gazprom-Media és a Szputnyik tartalomszolgáltató vezető személyiségei ellen is.

A Fehéroroszországgal szembeni újabb ellenintézkedések a londoni külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint kiszélesítik azon emberek körét, akiket a brit kormány szankciókkal sújthat a minszki rezsim támogatása miatt. Az ismertetés szerint ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia a már szankcionált fehéroroszországi személyiségek közeli családtagjaira is kiterjesztheti a büntetőintézkedéseket.

A szankcióelkerülés megakadályozása végett a brit kormány tovább korlátozza Fehéroroszország hozzáférését a nagy-britanniai pénzügyi szolgáltatások piacaihoz is.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a szankciókat az indokolja, hogy a fehérorosz rezsim megengedte területének és légterének használatát az Ukrajna elleni orosz rakéta- és dróntámadásokhoz, emellett jelentős kiképzési és logisztikai támogatást is nyújt az orosz fegyveres erőknek.

A brit külügyi állásfoglalás szerint a minszki rezsim brutális kampányt folytat a fehérorosz nép emberi jogainak és alapvető szabadságjogainak érvényesülése ellen, akadályoz bármiféle ellenzéki tevékenységet, és gyakorlatszerűen veti alá saját állampolgárait embertelen, lealacsonyító bánásmódnak.

A tárca szerint Fehéroroszországban 1400-nál több politikai fogoly van börtönben, és London követeli haladéktalan, feltételek nélküli szabadon engedésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.