Bűnügy

Rendőri vezetőket menesztettek az oroszországi tömeges almabormérgezés miatt

Az egyik helyi belügyi raktárban tárolt alkoholtartalmú folyadék hozzáadásával készült az az almabor, amely több mint harminc ember halálát okozta.

2023.06.08 16:33MTI

Menesztette az orosz belügyminiszter a szamarai régió két rendőrparancsnokát, miután kiderült, hogy az egyik helyi belügyi raktárban 2012 óta tárolt alkoholtartalmú folyadék hozzáadásával készült az az almabor, amely több mint harminc ember halálát okozta Oroszországban - jelentette be Irina Volk, a tárca szóvivője csütörtökön.

Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter Jurij Szafronovot, a tárca Szamara megyei főcsoportfőnökségének logisztikai ügyekért felelős helyettes vezetőjét és Alekszandr Remnyev rendőrezredest, a belügyi országos szolgáltatási és támogató vállalat regionális vezetőjét menesztette.

A nyomozás megállapította, hogy a tömeges mérgezést okozó, Szamarában készített Miszter Szidr almaborhoz rendőrségi raktárból loptak alkoholtartalmú folyadékot. Őrizetbe vettek egy rendőrőrmestert is, aki a raktárt őrizte, és a gyártókat beengedte a területre.

A szamarai székhelyű Andi nevű cég által a Varka magánsörfőzdében főzött Miszter Szidr ital okozta első mérgezéses eseteket hétfőn észlelték. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint 31 ember halt meg és 97 szenvedett egészségkárosodást.

Az almaborban etilbutirát- és metanolszennyeződést találtak. A cég tulajdonosát, Anar Guszejnovot letartóztatták. A vádlott nem ismerte el bűnösségét.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) sajtószolgálata közölte, hogy a területi szervei a Szövetségi Alkoholpiaci Szabályozó Szolgálat munkatársaival együtt 18 régióban 71 400 liter potenciálisan veszélyes Miszter Szidr almabort vontak ki a forgalomból. Az italokat Asztrahán, Kurgán, Volgográd, Vlagyimir, Uljanovszk, Szamara, Penza, Rjazany és Nyizsnyij Novgorod megyében, Udmurtföldön, a Krímben, Mordvinföldön, Csuvasföldön, a Komi Köztársaságban, Mariföldön, Baskírföldön és a Permi területen foglalták le.

A Roszpotrebnadzor felhívásban sürgette, hogy a lakosok haladéktalanul tegyenek bejelentést, ha Miszter Szidr almabor értékesítéséről értesülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.