Kormány

A szlovén miniszterelnök százmillió eurós intézkedéscsomagot jelentett be a nyugdíjak emelésére

A csomag négy intézkedést foglal magába.

2023.05.25 02:30MTI

Robert Golob szlovén miniszterelnök szerdán százmillió eurós intézkedéscsomagot jelentette be a nyugdíjak emelésére a Nemzedékek közötti együttélés napjai című kétnapos rendezvény megnyitóján Ljubljanában - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A csomag négy intézkedést foglal magába, és ezekről befejeződtek a tárcaközi egyeztetések - mondta a kormányfő.

Jelezte: első intézkedésként novemberre előrehozzák a nyugdíjak 1,8 százalékos korrekcióját, "annak érdekében, hogy még az év vége előtt teljesüljön az ígéret, miszerint a garantált nyugdíjminimum 700 euró lesz".

A második intézkedéssel minden özvegyi nyugdíjat legkésőbb január 1-jéig a garantált nyugdíjminimumhoz igazítanak - tette hozzá. Golob szerint ez az intézkedés mintegy 10 000 személyt érint majd.

A harmadik intézkedés a fogyatékkal élőkkel foglalkozik, azokkal, akik egészségügyi problémák miatt részmunkaidőben dolgoznak - hangsúlyozta, rámutatva, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az ő nyugdíjmegállapításuk csökkenne, de ezt január 1-jétől megváltoztatják. "Akik ettől az időponttól kezdve mennek nyugdíjba, őket úgy értékeljük majd, mintha teljes munkaidőben dolgoztak volna" - mondta Golob.

A negyedik intézkedés a karácsonyi nyugdíjpótlék. Ezt ugyanúgy számítják majd ki, mint a juttatások éves összegét, amelyet júniusban fizetnek ki, de a nyugdíjpótlék alacsonyabb lesz, az éves juttatás 40 százaléka - magyarázta Golob. Ezeket karácsonykor fizetik ki, hogy támogassák a generációk közötti harmóniát - húzta alá a szlovén miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.