Halálozás

Meghalt az utolsó tajvani nő, akit a II. világháborúban a japán hadsereg szexuális rabszolgaságra kényszerített

Annak idején mintegy 200 ezer nőt hurcoltak el az otthonukból és kényszerítettek szexuális rabszolgaságra több száz katonai bordélyházban.

2023.05.23 07:45MTI

Meghalt 92 éves korában az utolsó tajvani nő, akit a japán birodalmi hadsereg szexuális rabszolgaságba kényszerített a második világháború alatt - közölte hétfőn a Tajpeji Nőmentő Alapítványra hivatkozva (TWRF) a helyi CNA hírügynökség.

Az egykori áldozatot zártkörű temetésen búcsúztatták, halálának hírét csak hétfőn hozták nyilvánosságra - közölte a TWRF.

A hadsereg által szexuális rabszolgaságra kényszerítettek története remélhetőleg nem fog feledésbe merülni a (tajvani) áldozatok elhalálozásával - jegyezte meg az alapítvány, azt szorgalmazva, hogy történetüket vegyék bele az iskolai tankönyvekbe, valamint részletesen publikálják a tajvani történelmi kutatóintézet és levéltár kiadványaiban.

Az alapítvány azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is követelni fogja a japán kormánytól, hogy kérjen bocsánatot, és kompenzálja az egykori áldozatokat és családtagjaikat.

A második világháború idején a japán katonák az általuk megszállt területeken, így Koreában, Kínában, a mai Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Tajvanon becslések szerint mintegy 200 ezer nőt hurcoltak el az otthonukból és kényszerítettek szexuális rabszolgaságra több száz katonai bordélyházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.