Baleset

Katonai bemutatón zuhant le az amerikai gyártmányú F-18-as - videó

A pilótának sikerült kimenekülnie, mielőtt a gépe hatalmas tűzgolyóban felrobbant volna.

2023.05.21 09:14ma.hu

Lezuhant és felrobbant egy amerikai gyártmányú F-18-as vadászrepülőgép szombaton egy spanyolországi légibázison tartott katonai kiállításon. A pilóta még a baleset előtt katapultált, és egy közeli kórházba szállították.

Az incidens egy katonai családok számára tartott bemutatót megelőző gyakorlórepülés során történt a zaragozai légibázison, a spanyol légierő egy korábban az amerikai légierő által használt létesítményében.

A videofelvételeken látható, amint a repülőgép meredeken emelkedik, majd hirteln orral visszaesik a földre. A baleset helyszínén hatalmas robbanás és tűz keletkezett, az égő üzemanyag fekete füstoszlopát messziről lehetett látni.

A gyakorlott pilóta sérüléseket szenvedett a lábán, a csípőjén és a karján, miután katapultált a gépből - jelentette a Heraldo de Aragon helyi lap. A spanyol légierő közleményben erősítette meg, hogy kórházba szállították, és az élete "nincs veszélyben".

A repülőgép a bázis határán belül zuhant le, amely egy forgalmas autópálya mellett található. A légierő szerint a roncsok egy része szétszóródott a telepen kívül. A repülőgép a becsapódáskor megsemmisült.

A baleset oka egyelőre tisztázatlan, de a szombati majdnem-tragédia a legújabb eset a spanyol légierő F-18-asait érintő balesetek hosszú sorában. Egy F-18-as 2017-ben felszállás közben zuhant le egy Madrid melletti légibázison, és meghalt a pilótája. Három nem halálos baleset történt 2009-ben, egy pedig 2003-ban, míg az 1990-es és 1980-as évek során hat amerikai gyártmányú repülőgép zuhant le, két pilóta halálát okozva.

A Spanyol Légierő jelenleg 84 F-18-ast üzemeltet, amelyeket a hírek szerint le akarnak cserélni az F-35-ösre, bár Madrid sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta ezeket a híreket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.