Rosszullét

Rohammentő vitte el Jean-Marie Le Pent

A 94 éves férfi állapotát a médiajelentések szerint "súlyosnak" minősítették.

2023.04.16 16:08ma.hu

Kórházba szállították Jean-Marie Le Pen veterán francia szélsőjobboldali politikust, a Nemzeti Front párt alapítóját - erősítette meg asszisztense.

A Le Point magazin arról számolt be, hogy a 94 éves férfit szombat délután szállították be egy egészségügyi intézménybe, miután rosszul érezte magát párizsi otthonában.

Állapotát "súlyosnak" minősítették az orvosok - közölték a BFMTV forrásai.

Az AFP szerint Le Pen, a jelenlegi francia jobboldali vezető, Marine Le Pen édesapja "enyhe szívrohamot" szenvedett.

A politikus tanácsadója, Lorrain de Saint Affrique elmondta: "Jean-Marie Le Pen egy Párizs környéki közintézménybe került kórházba. Családja és barátai aggódnak, de nyugodtak".

Le Pen egészségügyi problémáinak jellegét és állapotát nem árulta el, csak annyit mondott, hogy "eszméleténél van".

Később, vasárnap Marine Le Pen azt mondta, hogy apja kórházba került, de "jól van". Megköszönte mindenkinek, aki érdeklődött az egészségi állapota felől, és hozzátette, hogy hamarosan meglátogatja őt.

Az 1928-ban Bretagne-ban született Le Pen részt vett a francia gyarmati háborúkban Algériában és Vietnamban. Az ország legfiatalabb képviselője lett 27 évesen, amikor 1956-ban beválasztották a parlamentbe.

1972-ben megalapította a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot, amely ma Nemzeti Összefogás néven ismert, és négy évtizeden át volt a vezetője. 2004 és 2019 között az Európai Parlament tagja volt.

Le Pent 2015-ben lánya kizárta saját pártjából, miután azt mondta, hogy a holokausztban a zsidók megölésére használt gázkamrák csak "a történelem részletei", és arra buzdította Franciaországot, hogy fogjon össze Oroszországgal a "fehér világ" megmentése érdekében.

Marine Le Pen akkor azt mondta, hogy apja "politikai öngyilkosságot követ el" a zsidókról, migránsokról, szexuális kisebbségekről és más kérdésekről tett megjegyzéseivel. Erre válaszul azt mondta, hogy nem fog a lányára szavazni a 2017-es elnökválasztáson.

A szélsőséges nézetektől való elhatárolódás lehetővé tette a Nemzeti Összefogás számára, hogy az elmúlt években megerősítse pozícióját a francia politikai színtéren. Jelenleg 89 képviselői helyet foglal el a parlamentben, ami az ország legnagyobb ellenzéki pártjává teszi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.