Légiközlekedés

Veszélyre figyelmeztették a légitársaságokat a kitörő vulkán miatt

A kamcsatkai Bezymianny 12 ezer méter magas hamufelhőt lövellt ki - közölte az orosz légügyi felügyelet.

2023.04.09 09:12ma.hu

A légijárműveknek nyomatékosan ajánlották, hogy vizsgálják felül a repülési útvonalaikat az Oroszország távol-keleti Kamcsatka-félszigeten történt erőteljes vulkánkitörés miatt - derült ki a Roszaviatszija szövetségi légiközlekedési ügynökség szombaton közzétett közleményéből.

Az ügynökség közölte, hogy péntek reggel kitört a Kamcsatka-félsziget keleti részén lévő Bezymianny vulkán, és 12 ezer méteres hamuoszlopot lövellt ki, amely délkelet felé sodródott.

A kitörés a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet skálája szerint a maximális, "vörös" veszélyességi kódot kapta - közölte a Roszaviatszija, figyelmeztetve, hogy "a vulkáni tevékenység veszélyt jelent a belföldi és nemzetközi légi járatokra".

A légiközlekedés biztonsága érdekében az orosz repülési hatóságok úgynevezett közleményt adtak ki a légi közlekedőknek, amelyben felszólították őket, hogy "vegyék figyelembe e természeti jelenség sajátosságait", és alternatív útvonalak használatát javasolják, amennyiben Oroszország ezen része felett repülnek.

Az ügynökség azt is megjegyezte, hogy az orosz légügyi hatóságok 23, Kínából, Indiából és más dél-ázsiai országokból Észak-Amerikába vagy vissza tartó repülőgép átrepülését biztosították.

A Bezymianny pénteken négy hamufelhőt lövellt ki, aminek következtében a régió katasztrófavédelmi szolgálatai riasztást adtak ki a helyi lakosok és turisták számára. A hatóságok figyelmeztették őket, hogy ne látogassák meg mind a Bezymianny, mind a szomszédos Sivelucs vulkánokat, és azt tanácsolják, hogy ne menjenek 25 kilométernél közelebb a hegyekhez, ugyanakkor megjegyezték, hogy a hamu kitörése akár 15 ezer méteres magasságot is elérhet.

A Kamcsatkai-félszigeten található egy nagy vulkáncsoport, amely az UNESCO világörökség része és jelentős turisztikai célpont. A kitörések hétköznapi eseménynek számítanak, és ritkán okoznak komoly pusztítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.