Ukrajnai háború

Kreml: a 'különleges hadművelet' jelenleg Moszkva céljai elérésének egyetlen eszköze

A 2021-es müncheni biztonsági konferencián maga Zelenszkij beszélt Ukrajna nukleáris státusa visszaszerzésének lehetőségéről.

2023.04.01 19:57MTI

Jelenleg a "különleges hadművelet" az egyetlen eszköz Oroszország céljainak elérésére Ukrajnában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

"Ukrajna ügyében semmi sem változik. A különleges hadművelet folytatódik, mert most ez az egyetlen eszköz az országunk előtt álló célok elérésére" - mondta Peszkov Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek arra a javaslatára válaszolva, hogy haladéktalanul hirdessenek ki tűzszünetet Ukrajnában, amely mindkét fél számára megtiltja a haditechnika és a fegyverek átcsoportosítását.

Lukasenka pénteken a néphez és a parlamenthez intézett üzenetében arra szólított fel, hogy állítsák le a harci cselekményeket Ukrajnában, és hirdessenek olyan tűzszünetet, amely egyik felet sem jogosítja fel haditechnika és fegyverek átcsoportosítására. Peszkov úgy vélekedett, hogy nem helyénvaló összevetni a kínai és a fehérorosz béketervet, de ezek megvalósítása egyformán lehetetlen, mert Kijev nyugati "parancsnokai" ragaszkodnak a háború folytatásához.

A fehérorosz vezetőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint "bennfentes információk szerint az emberek a front két oldaláról Ukrajnában ma már maguk állapodnak meg egymás között", Peszkov azt mondta, hogy a kérdés kommentálásában az orosz védelmi minisztérium illetékes. Hozzátette, hogy a "különleges hadműveletben" részt vevő orosz katonák "folytatják a feladat végrehajtását, amellyel megbízták őket".

"Potenciálisan nagyon veszélyesnek" minősítette azokat az EU-ban felmerült elképzeléseket, hogy békefenntartókat vezényeljenek Ukrajnába. Rámutatott, hogy egy ilyen lépéshez a konfliktusban érintett mindkét fél beleegyezésére szükség lenne. Mint mondta, Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül az abból eredő "hipotetikus veszélyt", hogy amerikai nukleáris fegyverek ukrajnai telepítését sürgető petíció jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján. Emlékeztetett rá, hogy a 2021-es müncheni biztonsági konferencián maga Zelenszkij beszélt Ukrajna nukleáris státusa visszaszerzésének lehetőségéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.