Háború

Fehéroroszország készen áll az orosz stratégiai nukleáris fegyverek befogadására

Minszk és Moszkva "semmitől sem riad vissza", hogy megvédje népét - jelentette ki Alekszandr Lukasenka.

2023.04.01 09:06ma.hu

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken a parlamentben tartott éves beszédében felvetette annak lehetőségét, hogy országa befogadná Oroszország stratégiai atomfegyvereit. Szavai akkor hangzottak el, amikor Moszkva bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereit Fehéroroszországba kívánja telepíteni.

"Én és [Vlagyimir] Putyin [orosz elnök] úgy dönthetünk, hogy szükség esetén stratégiai atomfegyvereket telepíthetünk ide" - mondta Lukasenka a törvényhozóknak, hozzátéve, hogy a lépés a két nemzet "szuverenitásuk és függetlenségük" megvédésére való készségét mutatná.

"Semmitől sem riadunk vissza, hogy megvédjük nemzeteinket, államainkat, népünket" - mondta a fehérorosz vezető, hozzátéve, hogy a lépés valószínűleg hatékony elrettentő példaként szolgálna az Egyesült Államok és szövetségesei esetleges ellenséges lépéseivel szemben. A fehérorosz elnök reményét fejezte ki, hogy a stratégiai atomfegyverek országába telepítése hosszú időre kijózanítja az "összes sólymot a tó túloldalán".

Lukasenka azt is elmondta, hogy már utasította a hadsereget a Topol interkontinentális ballisztikus rakéták tárolására használt létesítmények helyreállítására, amelyek a szovjet időkben potenciális indítóhelyként szolgáltak. Az elnök szerint Fehéroroszország megtartotta az összes létesítményt, amelyeket "komplex mérnöki szerkezeteknek" nevezett.

Oroszország jelenleg Topol-M és Yars interkontinentális ballisztikus rakétákat használ - az 1980-as években kifejlesztett szovjet gyártmányú Topol rakéták továbbfejlesztett változatait. A rakéták lehetnek silóalapúak vagy mobil, önjáró kerekes platformokon elhelyezettek. Az eredeti Topol rakéták néhány mobil változatát a szovjet korszakban Fehéroroszországban telepítették.

A fehérorosz elnök korábban és többször is támogatta az orosz nukleáris fegyverek országába történő telepítését, a Nyugat által jelentett fenyegetésre hivatkozva. 2022 októberében a Washington és Varsó közötti "nukleáris megosztásról" szóló tárgyalásokra hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy a Fehéroroszországgal határos Lengyelországba atomfegyverek kerülhetnek.

A múlt héten. Putyin bejelentette Oroszország taktikai fegyvereinek Fehéroroszországba telepítését, mondván, hogy július 1-jére elkészül egy speciális tárolóhely a fegyverek számára. Moszkva azzal magyarázta döntését, hogy London tervei szerint Kijevnek szegényített urániumot tartalmazó lőszereket szállítana.

Oroszország az Egyesült Királyság lépését London és Washington "abszolút vakmerőségének, felelőtlenségének és büntetlenségének" jeleként értékelte.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök március eleji találkozóján Moszkva döntését, hogy atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba, néhány állítólagos "kudarccal" hozta összefüggésbe.

"Az a jelzés, hogy Oroszország nukleáris fegyvereit fehérorosz területre telepíti, azt jelezné, hogy [Putyin] találkozója a kínai [vezetővel] kudarcot vallott" - mondta Zelenszkij a moldovai elnökkel, valamint Horvátország, Szlovénia és Szlovákia miniszterelnökeivel közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján. Nem részletezte, hogy szerinte a két esemény konkrétan hogyan kapcsolódik egymáshoz.

Putyin és Hszi a látogatás során több mint egy tucat dokumentumot írt alá a kereskedelemtől és az ipartól kezdve a tudományon át a katonaságig terjedő területeken való fokozott együttműködésről. Később Moszkva megerősítette, hogy a két ország a gázmegállapodás megkötésének végső fázisában van, Peking pedig közölte, hogy szorosabb védelmi együttműködést céloz meg Moszkvával. A Pentagon is "nagyon nyugtalanító üzenetnek" minősítette Hszi moszkvai látogatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.