Diplomácia

Putyin meglátogathatja Törökországot - Erdogan

A török elnök reméli, hogy orosz kollégája részt vesz egy atomerőmű megnyitóján.

2023.03.30 09:41ma.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországba utazhat az ország első atomerőművének avatási ünnepségére - mondta Recep Tayyip Erdogan elnök szerdán az A Haber helyi televíziónak. Az Akkuyu létesítmény az orosz állami atomipari óriáscéggel, a Roszatommal partnerségben épült.

Az orosz államfő vagy személyesen, vagy videokapcsolaton keresztül vesz részt az április 27-i megnyitón - mondta Erdogan, aki az erőművet Törökország egyik "nélkülözhetetlen beruházásának" nevezte, amely segít az országnak "komolyan tárolni az energiát". Akkuyu első reaktora még idén üzembe áll, a teljes erőmű pedig 2025-re készül el. Amikor elkészül, négy reaktorral rendelkezik majd, amelyek 4800 megawatt teljesítmény előállítására képesek.

A török és az orosz államfő a közelmúltban telefonon beszélt a két nemzet közötti együttműködésről a stratégiai energiatechnikai projektekben, beleértve az Akkuyu erőművet és a földgázszállításokat.

Erdogan köszönetet mondott orosz kollégájának a múlt havi törökországi halálos földrengéseket követő segítségnyújtásért, amely magában foglalta építőanyagok adományozását, valamint orosz mentőszemélyzet és egy terepkórház telepítését Hatay tartományba. A Gaziantep város közelében összpontosuló rengéseknek becslések szerint 50 ezer ember vesztette életét, és még többen megsérültek.

A török államfő az elnöki kommunikációs igazgatóság szombaton kiadott közleménye szerint dicsérte Oroszország "pozitív hozzáállását a fekete-tengeri gabona kezdeményezés kiterjesztésével kapcsolatban". A két ország tavaly júliusban írt alá megállapodást Ukrajnával és az ENSZ-szel, amely újra megnyitotta a gabonaexportot három olyan ukrán kikötőből, amelyeket Oroszország tavaly februári katonai műveletének kezdetével blokkoltak, és a megállapodást a múlt héten meghosszabbították.

Az Oroszországgal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló NATO-tagállamként Törökország nehéz helyzetbe került a sokak által Oroszország és a katonai szövetség közötti proxy-háborúnak tekintett konfliktus kapcsán, amely az elmúlt évben több tízmilliárd dollár értékben pumpált fegyvereket az ukrán hadseregbe. Ankara és Moszkva mindazonáltal augusztusban megállapodott a rubelben történő gázkereskedelemről, és remélik, hogy a kétoldalú kereskedelem volumenét 100 milliárd dollárra növelhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.