Járvány

WHO: újabb fertőzöttjei vannak a Marburg-vírusnak

A vírus ellen nincs engedélyezett védőoltás.

2023.03.29 20:45MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán bejelentette, hogy újabb, Marburg-vírussal fertőzött emberekről kapott híreket Egyenlítői-Guineából, valamint azt közölte, hogy Tanzániában is találtak további járványgócot.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egyúttal sürgette Egyenlítői-Guinea kormányát, regisztrálja a szervezet tudomására jutott fertőzéseket, azt vetve a hatóságok szemére, hogy a hivatalosan közölt esetek száma még mindig csupán kilenc.

A főigazgató rámutatott arra, hogy a hatóságok által jelentett hét halálos áldozatot három különböző, egymástól 150 kilométerre található tartományban regisztrálták, így a vírus vélhetően e régiók között is terjedt.

Egyenlítői-Guinea hatóságai februárban jelentették be a járványt, amely az első az ország történetében.

A Marburg-vírus - csakúgy, mint az ebola - denevérektől származik, és közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. Kezelés, orvosi ellátás híján az esetek 88 százaléka lehet végzetes.

A vírus ellen nincsen engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit.

Marburg-járványt vagy egyes eseteket korábban Angolában, Kongóban, Kenyában, Dél-Afrikában, Ugandában és Ghánában regisztráltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.