Ukrajnai háború

Donyecki hatóság: közel 4500 civil vesztette életét a régióban a háború kezdete óta

Köztük 134 gyermek.

2023.03.28 07:39MTI

Az ukrajnai konfliktus tavaly februári kiéleződése óta a donyecki régióban 4471 civil, köztük 134 gyerek vesztette életét, további 4253 - köztük 274 gyerek - pedig megsebesült - közölte hétfőn az ukrajnai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ellenőrző és koordináló közös központ donyecki képviselete.

A nevezett időszakban a tájékoztatás szerint több mint 16 400 lőfegyveres támadást regisztráltak, amelyek közül 16 100 esetben nehézfegyvereket vetettek be. Ukrán részről több mint 104 400 különböző kaliberű lövedéket lőttek ki, köztük 40 Tocska-U, 260 HIMARS-, 22 Szmercs-, 259 Uragan-rakétát, közel 13 500 darab 122 milliméteres sorozatvető-rakétát és több mint 24 500 NATO-szabványú 155 milliméteres kaliberű lövedéket. A támadások következtében több mint 10 200 lakóépület, 2500 polgári infrastrukturális létesítmény és több mint 1300 jármű sérült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több városából, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok hétfőn ukrán tüzérségi támadást. Mariupolban hétfőn sikertelen kísérlet történt a város rendőrfőnöke, Mihail Moszkvin meggyilkolására. Moszkvin gépkocsiját felrobbantották. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 535 főben nevezte meg. A tábornok szerint több mint négyszáz ukrán katona és "zsoldos" a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Mi-8-as helikoptert, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, harminc drónt - ezzel az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma elérte a 3600-at - valamint egy hadianyag raktárat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Bátorságért kitüntetést adományozott a tízéves Fjodor Szimonenkónak, aki megmentette két kisiskolás lány életét, amikor március elején diverzánsok törtek be két határmenti községbe Brajnszk megyében. A fiú egy megtámadott gépkocsiból segítette kimenekülni a kislányokat, miután ő maga lőtt sebet kapott. Fjodor mellüregének bal oldaláról négyórás műtéttel távolították el a lövedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.