Űrkutatás

Megjelentek a Gagarin halálos balesetéről készült fotók - képekkel

Eddig nem látott felvételek mutatják az 1968-as repülőgép-katasztrófát.

2023.03.28 06:27ma.hu

Az orosz állami archívum hétfőn tette közzé az első fényképeket arról a helyszínről, ahol a világ első űrhajósa, Jurij Gagarin életét vesztette.

Az űrhajózás úttörője 55 évvel ezelőtt vesztette életét egy repülőgép katasztrófájában Vlagyimir Seregin neves tesztpilótával és második világháborús veteránnal együtt. Mindketten egy Mig-15UTI típusú kiképzőrepülőgépet vezettek, amely 1968. március 27-én, rutinrepülés közben zuhant le az oroszországi Vlagyimir régióban.

A helyszínen meghaltak, a repülőgép a becsapódáskor szinte megsemmisült. A baleset hivatalos okát soha nem közölték, ami a legkülönfélébb elméletekhez vezetett, a pilóta hibájától kezdve a meteorológiai ballonnal való ütközésen át a KGB részvételéig, sőt, még az UFO-val való találkozásig.

Képek: rgantd.ru

A vizsgálóbizottság által másnap készített, korábban nem látott fotókon a repülőgép szétroncsolt darabjai láthatók a baleset helyszínén szétszórva - de aligha vetnek több fényt az első űrhajós tragikus halálára.

Képek: rgantd.ru

A repülőgép a balesetben darabokra szakadt, a kétüléses gép sziluettje alig felismerhető a szétroncsolt roncsok között.

Képek: rgantd.ru

A frissen nyilvánosságra hozott fotók között szerepel egy kép Gagarin temetéséről is. Az űrhajóst és másodpilótáját egyaránt a Kreml temette el Moszkva ikonikus Vörös terén, a szovjet korszakban lehetséges legnagyobb állami temetést kapva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.