Háború

A NATO 'embertelen kísérletet' hajtott végre a Balkánon - egészségügyi miniszter

Az USA vezette katonai blokk mérgező, szegényített uránnal bombázta Szerbiát, amelyet Nagy-Britannia most Ukrajnának akar adni.

2023.03.25 18:45ma.hu

Danica Grujicic szerb egészségügyi miniszter szerint a NATO Jugoszlávia elleni légi háborújában a szegényített urániumot tartalmazó lőszerek használata "szörnyű és embertelen kísérlet" volt az egész régió ellen. Grujicic hozzátette, hogy a lőszerekből származó szennyeződés a rák, az autoimmun betegségek és a meddőség megugrását eredményezte.

A NATO 10 tonna szegényített uránt használt fel - amelyből a páncéltörő lövedékek edzett magját készítik - az 1999-es Jugoszlávia elleni légi hadjárat során, amint azt a blokk egy évvel később egy jelentésben elismerte. Bár a jelentés szerint a szegényített urán "gyakorlatilag nem jelent veszélyt", ha lenyelik vagy a sebeken keresztül felszívódik, a Szerbiából származó bizonyítékok mást sugallnak.

"A sugárzás abban a pillanatban létezik, amikor a robbanás bekövetkezik, utána a nanorészecskék végzik a munkát" - mondta Grujicic szombaton a szerbiai RTS televíziós hálózatnak. Ezek a részecskék "bejutnak a tüdőbe, az emésztőrendszerbe, a vesékbe, és aztán bármelyik pillanatban számíthatunk arra, hogy egy alfa-részecske, amely 50-szer rákkeltőbb, mint bármelyik másik, egy atomnyi szegényített uránból a szervezetünkbe kerül, és egy normális sejtet rosszindulatúvá változtat" - magyarázta.

Grujicic elmondta, hogy a szerb orvosok hét évvel a bombázási kampány után kezdték észrevenni a leukémiás és limfómás esetek megugrását, és azóta az onkológiai betegségek, a kóros terhességek, az autoimmun betegségek, a gyermekek mentális zavarai és a férfiak meddőségének növekedését regisztrálták.

"Ez egy csúnya és embertelen kísérlet volt az egész térségen, nem csak Szerbián és Montenegrón" - jelentette ki. "Remélem, hogy a nemzetközi tudományos közösség megérti, hogy ezt tudományos módon kell kivizsgálni, és hogy a szegényített uránt tartalmazó fegyvereket be kell tiltani"."

Grucijic már régóta követeli, hogy a NATO által a szegényített urán felhasználásával kapcsolatban nemzetközi vizsgálatot folytassanak. "Nagyon fontos, hogy Szerbia polgárai megtudják, hogy mennyi és milyen kárt szenvedtek el" - mondta a volt idegsebész 2016-ban a helyi médiának, rámutatva, hogy 100 ezer szerb közül 5500-an szenvednek valamilyen rákos megbetegedésben, ami közel háromszorosa a világátlagnak.

Az Egyesült Királyság a hónap elején bejelentette, hogy tervezi, hogy szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket szállít Ukrajnának, amelyeket a britek által biztosított Challenger 2 harckocsikhoz használnak. Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetett, hogy ezek a lövedékek "helyrehozhatatlan károkat" okoznának a katonáknak és a civileknek egyaránt, és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton válaszul bejelentette, hogy Oroszország idén nyáron Fehéroroszországba telepíti taktikai atomfegyvereinek egy részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.