Nem tagadták a mennyiséget

Hangoztatják: Teherán nem akar atombombát gyártani

Az iráni külügyi szóvivő hétfőn megismételte azt a korábbi állítást, miszerint Teherán nem akar atombombát gyártani.

2009.03.02 12:20MTI

Haszan Gasgavi sajtótájékoztatóján alaptalannak nevezte Michael Mullennek, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének vasárnapi kijelentését. Az amerikai tábornok ugyanis azt mondta, hogy Irán már elegendő hasadóanyagot halmozott fel legalább egy atombomba gyártásához. 

A szóvivő nem cáfolta a nukleáris anyagok mennyiségére vonatkozó kijelentést, de leszögezte: Irán nem szándékozik atombombához jutni, és nem is tudná ezt megtenni anélkül, hogy azt a nemzetek közössége észre ne venné. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Irán immár 1010 kilogramm gyengén, alig 5 százalékosan dúsított urán-hexafluoriddal rendelkezik. Az atomfegyver gyártásához azonban ezt az anyagot kellene magasabb szintre, legalább 90 százalékosra dúsítani. Gasgavi úgy vélekedett, hogy a NAÜ jelenlegi ellenőrzési szintje mellett egy ilyen dúsítási eljárás végrehajtása lehetetlen lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.