USA

Az átlagosnál jóval gyakoribb a rákos megbetegedés az amerikai hadsereg légiszemélyzete körében

Összességében a rák bármilyen fajtája 24 százalékkal gyakrabban alakul ki a repülőgépeken szolgáló katonák körében.

2023.03.20 07:18MTI

A daganatos betegségek jóval nagyobb arányban fordulnak elő az amerikai hadsereg pilótái és a repülőgépeket kiszolgáló földi személyzet körében, mint az országos átlag - derül ki egy vasárnap megjelent felmérésből, amelyet a washingtoni védelmi minisztérium készített.

A Pentagon kutatása 900 ezer egykori pilóta, valamint a földi kiszolgáló személyzet körében készült, amelyből az derült ki, hogy a repülőn szolgáló állomány körében 87 százalékkal gyakrabban fordul elő melanóma, 39 százalékkal gyakoribb a pajzsmirigy-daganat, valamint a férfiak esetében 16 százalékkal több a prosztatarák, míg a nőknél ugyanilyen arányban gyakoribb a mellrák. Összességében a rák bármilyen fajtája 24 százalékkal gyakrabban alakul ki a repülőgépeken szolgáló katonák körében - áll a tanulmányban.

A kutatás földi személyzetre vonatkozó megállapítása szerint 19 százalékkal gyakoribb az agyi és idegrendszeri daganat, valamint 15 százalékkal több pajzsmirígy-tumort találnak körükben az amerikai népesség egészével összevetve.

A Pentagon közlése szerint ez minden idők legátfogóbb és legalaposabb kutatása a témában, amely nem csak a légierő tagjaira, de az amerikai hadsereg más fegyvernemeinél szolgáló repülőszemélyzetre is kiterjedt. A részletes felmérést azért indították, mert a leszerelt katonák régóta beszélnek arról, hogy a pilóták és a földi szermélyzet körében tapasztalati alapon nagyon sok a rákos megbetegedés.

A kutatás elvégzésére a szövetségi törvényhozás, a Kongresszus utasította a védelmi minisztériumot, amikor 2021-ban az akkori védelmi kiadásokról szóló törvénybe belefoglalta. A Pentagonnak a törvényi kötelezettsége miatt most az a feladata, hogy megpróbálja feltárni a gyakori megbetegegedések okait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.