Világvége

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban - drámai videók!

A helyiek szerint ez az eddigi legsúlyosabb halpusztulás, amely eddig a falut érte, pedig három éve már is volt tömeges halpusztulás a Darlingon.

2023.03.18 21:22MTI

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

A BBC által közzétett videón látható, ahogy a Darling folyó felszínét Menindee falunál ameddig csak ellátni, elpusztult halak borítják, s motorcsónakkal is csak alig lehet közlekedni a vízen.

A jelenségről először helyi idő szerint péntek reggel tettek bejelentést. Új-Dél-Wales ipari hatósága (DPI) Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a tragédia elsősorban heringeket érintett, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat is.

Mint írják, a tömeges halpusztulás hátterében a térségben pusztító hőhullám áll; a szélsőséges, akár 42 Celsius-fokos hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz, a halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, így a hőség következtében megfulladnak.

A helyiek szerint ez az eddigi legsúlyosabb halpusztulás, amely eddig a falut érte, pedig három éve már is volt tömeges halpusztulás a Darlingon.

Graeme McCrabb, a körülbelül 500 fős Menindee lakosa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, még több hal pusztulásával számolnak: a felszínen úszó tetemek ugyanis további oxigént vesznek el a vízből.

McCrabb kiemelte, hogy a helyzet önmagában is elég lesújtó a helyi közösség számára, ám a 42 fokos melegben a bomló haltetemek bűze tovább tetézi a dolgot, "arról nem is beszélve, hogy mi, helyiek a folyó vizét használjuk mosáshoz és tisztálkodáshoz is, így az emberek most ezeket az alapvető dolgokat sem tudják megoldani" - mondta.

Az emberiség által előidézett éghajlatváltozás miatt az ausztráliai hőhullámok gyakrabban jelentkeznek, tovább tartanak és jóval intenzívebbek, mint korábban. Az iparosodás óta a Föld hőmérséklete már 1,1 Celsius-fokkal emelkedett.

A Murray-Darling folyórendszer és ökoszisztémája már évek óta veszélyben van a gyakori aszály és a folyóvíz megnövekedett emberi - ipari és magánjellegű - felhasználása miatt. 2012-ben egy többmilliárd ausztrál dolláros csomaggal igyekeztek megvédeni a folyót a kiszáradástól, Új-Dél-Wales ipari hatósága pedig a mostani tragédia után nyomatékosította, hogy a helyzet megoldása érdekében együttműködik majd a szövetségi hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a szomorú jelenségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.