Háború

Az ukrán csapatok 19. századi fegyverekkel védik a kulcsfontosságú várost

Mivel a modern fegyverek és lőszerek hiányoznak, a kijevi erők állítólag régi Maxim géppuskákat porolnak le.

2023.03.18 13:56ma.hu

A donbászi Artyomovszk, más néven Bakhmut városát védő ukrán erők viktoriánus korabeli Maxim-géppuskákra támaszkodnak - jelentette pénteken a Telegraph. Annak ellenére, hogy Kijev több tízmilliárd dollár értékű amerikai és NATO-segélyt kapott, a jelentések szerint fegyver- és lőszerhiánnyal küzd.

"Sokszor láttam már Maxim géppuskákat álló pozíciókban" - mondta egy ukrán katona a brit lapnak. "Kora ellenére elég félelmetes fegyver."

A Hiram Stevens Maxim által 1884-ben feltalált Maxim volt a világ első teljesen automata géppuska. A még mindig tiszteletre méltó 600 lövést tüzel percenként, működtetéséhez négyfős személyzetre van szükség.

Maximákat használtak a brit gyarmati erők Afrikában és a császári orosz erők az 1904-1905-ös orosz-japán háborúban. Az első világháborúban már elavultnak számított, a brit erők a könnyebb Vickers géppuskát használták helyette.

Az ukrán fegyvertárakban azóta áll, hogy az ország az Orosz Birodalom része volt, a Maximokat tavaly óta használják a donbászi frontvonalon. Bár az ukrán katonák a Telegraphnak azt mondták, hogy a Maxim "elég hatékony fegyver hozzáértő kezekben", a kijevi katonák egy része panaszkodott, hogy nem kaptak újabb felszerelést.

"Az oroszoknak van tüzérségük, páncélozott járműveik, és az erőik ötször-hatszor nagyobbak, mint a mieink" - mondta egy őrmester Szeverodonyeck közelében a Radio France Internationale-nak tavaly júliusban. "Nekünk csak géppuskáink és páncéltörő páncélosaink voltak 1986-tól. Egy Degtyarov géppuska 1943-ból. És a Maxim géppuska 1933-ból."

Csak az Egyesült Államok több mint 37 milliárd dollár értékben küldött Ukrajnának fegyvereket és lőszereket azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta. Mivel azonban a nyugati készletek fogynak, az amerikai tanácsadók arra utasítják az ukrán erőket, hogy takarékoskodjanak a lőszerrel, ha tavasszal ellentámadást remélnek indítani.

Nyugati katonai tisztviselők azt is tanácsolták Zelenszkijnek, hogy ne ragaszkodjon Artyomovszkhoz, amelyet jelenleg szinte bekerítettek az orosz erők. Kijev titokban tartja a veszteségek számát, de amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy "több mint 100 000 ukrán katona" halt meg tavaly február óta, és "e veszteségek nagy része" a városban történt, a Politico e hét eleji jelentése szerint.

Bár az amerikai tisztviselők Artyomovszk stratégiai szempontból jelentéktelennek minősítették, az ukrán hadsereg számára létfontosságú logisztikai csomópont. A város ellenőrzése szabaddá tenné az utat az orosz erők számára, hogy Kramatorszk és Szlavjanszk felé nyomuljanak, amelyek az Ukrajna által a Donyecki Népköztársasággal 2014-ben kirobbant konfliktus kezdete óta kiépített erődített vonalak sorában az utolsó helyen állnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.