Háború

Kitüntetik az orosz pilótákat az amerikai drón incidens után

A szolgálati tagok megakadályozták, hogy az UAV megszegjen egy korlátozott repülési területet - közölte a védelmi minisztérium.

2023.03.17 16:08ma.hu

Kitüntetésre jelölték azoknak az orosz vadászgépeknek a pilótáit, amelyek a Fekete-tenger felett felderítő küldetést végző amerikai drón azonosítására siettek - jelentette be pénteken a védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter "állami kitüntetésre javasolta a Szu-27-es repülőgépek pilótáit, akik megakadályozták, hogy az amerikai MQ-9-es pilóta nélküli repülőgép megsértse" a Moszkva által az ukrajnai konfliktus közepette létrehozott korlátozott repülési zónát - áll a minisztérium közleményében.

Hozzátették, hogy a szóban forgó terület határait a nemzetközi légtér valamennyi felhasználójával közölték.

A minisztérium ugyanakkor nem közölt személyes adatokat a pilótákról, és azt sem árulta el, hogy milyen kitüntetéseket kaphatnak.

Kedden a Pentagon azt állította, hogy két orosz repülőgép üzemanyagot öntött egy MQ-9 Reaper drónra, az egyik később összeütközött a repülőgéppel és megrongálta annak propellerét, miközben "nem biztonságos és szakszerűtlen" akciókkal vádolta Moszkvát.

Az orosz védelmi minisztérium azonban visszautasította ezt a vádat, mondván, hogy a Szu-27-esek soha nem kerültek kapcsolatba a Reaperrel, és fegyvert sem lőttek ki. Kifejtette, hogy az amerikai drón kikapcsolt jeladókkal repült, megsértette a tiltott területet, és lezuhant, miután "éles manőverek" következtében "ellenőrizetlen repülésbe kezdett".

Az incidenst követően Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter beszélt Sojguval, hogy megvitassák az ügyet. Austin megismételte, hogy a drón "rutinműveleteket hajtott végre a nemzetközi légtérben", hozzátéve, hogy Washington "továbbra is ott repül és tevékenykedik, ahol a nemzetközi jog megengedi".

Sojgu kitartott amellett, hogy az incidensre azért került sor, mert az USA nem volt hajlandó betartani a korlátozott repülési zónát, és igyekezett "fokozni az Orosz Föderáció érdekei ellen irányuló felderítő tevékenységét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.