Háború

Amerikai politikusok apokaliptikus konfliktust szítanak - figyelmeztet Oroszország

Moszkva válaszolt az amerikai szenátor fenyegetésére.

2023.03.16 07:39ma.hu

Oroszország amerikai nagykövete azzal vádolta Lindsey Graham szenátort, hogy "veszélyes eszkalációt" provokál a két ország között, miután a vezető törvényhozó arra szólította fel a Pentagont, hogy lőjön orosz vadászgépekre.

Graham szerdai megjegyzéseiről kérdezve Anatolij Antonov nagykövet azt mondta, hogy a szenátor felhívása az orosz repülőgépek lelövésére "messze túlmutat a józan észen", és a világ legnagyobb atomhatalmai közötti totális háborút kockáztatja.

"A hírhedt törvényhozónak korántsem ez az első kísérlete arra, hogy veszélyes eszkalációt provokáljon az amerikai-orosz kapcsolatokban. Egy évvel ezelőtt arra buzdította polgárainkat, hogy kövessenek el merényletet az orosz elnök ellen" - mondta. "Graham szenátor tényleg azt hiszi, hogy az Oroszországgal való közvetlen katonai összecsapás azoknak a választóknak az érdeke, akik az életüket és a megélhetésüket bízták rá?".

Graham szerdán korábban a Fox News műsorában jelent meg, hogy megvitassa az orosz vadászgépek és egy amerikai MQ-9 Reaper drón közeli találkozását a Krím közelében, és kemény választ követelt Joe Biden elnöktől, miután az UAV a Fekete-tengerbe zuhant.

"Mit tenne most Ronald Reagan? Elkezdené lelőni az orosz repülőgépeket, ha azok fenyegetnék a mi eszközeinket" - mondta Graham, utalva az amerikai vezetőre, aki a Szovjetunióval folytatott hidegháborús hazárdpolitika csúcspontján szolgált.

Míg amerikai tisztviselők azt állították, hogy az egyik orosz repülőgép összeütközött a drónnal, és ez okozta a lezuhanását, az orosz védelmi minisztérium szerint a pilóta nélküli jármű lezuhant, miután megtorpant, és soha nem került kapcsolatba egy másik repülőgéppel.

Antonov azzal folytatta, hogy Moszkva "mindent megtett az ilyen incidensek megelőzése érdekében", többek között "időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget a térségben létrehozott ideiglenes légtérrendszer határairól".

Bár a nagykövet szerint "szégyen a Pentagon számára, hogy elveszített egy drága eszközt", ragaszkodott ahhoz, hogy "nem az orosz pilótákat kell felszólítani", hanem az amerikai politikusokat, "akik egy apokaliptikus konfliktus kezdetét szítják".

Washington az elmúlt évben szinte állandó jelleggel repült drónokkal és megfigyelőhajókkal az orosz határ közelében, hírszerzési információkat - fegyverekkel, lőszerrel és pénzzel együtt - szolgáltatva az ukrán kormánynak, még akkor is, ha az ragaszkodik ahhoz, hogy nem részese a konfliktusnak. Az e heti dróntalálkozó pontos helyét egyik kormány sem erősítette meg, bár orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a Reaper utolsó tartózkodási helye a krími Szevasztopol kikötőjétől mintegy 60 kilométerre délnyugatra volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.