Háború

Washington összecsaphat a moszkvai erőkkel, ha Kijev veszíteni kezd - állítja Seymour Hers

A veterán újságíró aggodalmakat oszt meg azzal kapcsolatban, hogy mit léphet az USA legközelebb az ukrajnai konfliktusban.

2023.03.15 18:25ma.hu

Az Egyesült Államok közvetlenül is bekapcsolódhat az ukrajnai konfliktusba, ha úgy látja, hogy a kijevi erők hátrálnak - vetette fel kedden Seymour Hersh Pulitzer-díjas riporter.

Hersh a Committee for the Republic nevű nonprofit szervezet washingtoni rendezvényén felszólalva megjegyezte, hogy az Egyesült Államok "hülyeségeket csinált" a vietnámi háború idején, és azt javasolta, hogy Washington az ukrajnai konfliktusban "kezdjen el valami mást tenni".

"Nem tudom, mi történik, ha Ukrajnának rosszul megy, ott van ez a sok ember" - mondta, rámutatva, hogy az Egyesült Államok a 82. és a 101. elit légideszant-hadosztályának egységeit az ukrán határ közelébe küldte, miközben "rengeteg fegyver érkezik" Európába.

"Nekem azt mondták, hogy a játék az lesz: ez a NATO, mi támogatjuk a NATO-t az oroszok elleni támadó műveletekben, ami nem fogja becsapni a világot... Mi vagyunk azok, akik Oroszország ellen harcolunk" - hangsúlyozta Hersh, anélkül, hogy felfedte volna forrásait.

„Azt mondják, a játék a következő lesz: ez a NATO, mi támogatjuk a NATO-t az oroszok elleni offenzív hadműveletekben, amit el fog hinni a világ… De tulajdonképpen mi harcolunk Oroszország ellen” – hangsúlyozta Hersh, anélkül, hogy felfedte volna forrásait.

Hersh szerint "a nagy dolog" az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész megegyezni az ukrán kormánnyal. "Az alku a demilitarizációról szól, és ez számunkra nem lesz egy no-go" - mondta az újságíró, hozzátéve, hogy az orosz vezető "még nem vetette be a fő erejét" a konfliktusban.

Az ukrajnai konfliktust összegezve Hersh úgy vélekedett, hogy "lehet, hogy csak áltatjuk magunkat azzal, ami ott folyik, és hogy mi lesz az eredménye".

Felidézte a második világháborúban lezajlott sztálingrádi csatát, amikor a szovjet csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek, de mégis győztesen kerültek ki. "Ugyan már. Tényleg össze akarunk keveredni azokkal a fickókkal? Nem hiszem" - tette hozzá az újságíró.

Februárban Hersh bombasztikus jelentést tett közzé az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték tavaly szeptemberi felrobbantásáról, amelyben Washingtont vádolta a támadás megrendezésével. A Fehér Ház tagadta a felelősséget. A múlt héten több nyugati médium azt állította, hogy az elkövetők Ukrajnához köthetők. Moszkva "összehangolt médiahoax-kampányként" utasította el a jelentéseket.

Oroszország többször is aggodalmának adott hangot a NATO keleti terjeszkedése és az ukrajnai konfliktusban való részvétele miatt. A múlt hónapban Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára kijelentette, hogy a NATO "már nem feltételes ellenfelünkként, hanem ellenségünkként viselkedik", mivel éjjel-nappal hírszerzési műveleteket folytat Moszkva ellen, és továbbra is fegyverekkel látja el Kijevet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.