Terrorizmus

Jogellenesnek ítélték a brüsszeli merényletsorozat vádlottjainak rendszeres testmotozását

Salah Abdeslam, a hat panaszos egyike nem volt hajlandó megjelenni a törvényszék előtt, amíg a gyakorlatot nem szüntetik meg.

2023.03.16 02:41MTI

A brüsszeli fellebbviteli bíróság hétfőn jogszerűtlennek minősítette az 2016-os brüsszeli robbantásos merényletsorozat vádlottjaival szemben elrendelt, napi rendszerességgel végzett testmotozást, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy szüntessék meg ezt az emberi jogokkal szembemenő gyakorlatot - írta a Le Soir című belga napilap hétfőn a bíróság határozatát idézve.

A fellebbviteli bíróság az elsőfokú bíróság december végi ítéletét erősítette meg, amelyhez korábban a vádlottak azzal a panasszal fordultak, hogy megalázó bánásmódot alkalmaznak velük szemben, mivel naponta ruhátlanul le kell térdelniük, hogy a hatóságok megbizonyosodjanak afelől, hogy nem rejtegetnek-e veszélyes tárgyakat a testükben.

A jogszerűtlen eljárás zavarta a vádlottak részvételét a tárgyaláson is: Salah Abdeslam, a hat panaszos egyike nem volt hajlandó megjelenni a törvényszék előtt, amíg a gyakorlatot nem szüntetik meg.

A belga állam a motozást biztonsági okokkal indokolta, ezért fellebbezett a december végi elsőfokú döntés ellen. A fellebbviteli bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a rendőri gyakorlatokról szóló belga törvények egyike sem írja elő a napi rendszerességű testátvizsgálást a rabok bíróságra szállításakor, és a testület véleménye szerint ez az eljárásmód ellentétes az emberi jogok európai egyezményének azon cikkelyével, amely a magánélethez való jogot szabályozza. A bíróság napi, személyenként 1000 eurós pénzbüntetést szabott ki az illetékes hatóságokra, amennyiben folytatják ezt a jogellenes műveletet.

A fogvatartottak által szintén kifogásolt sötétítő szemüvegek viseletének kérdésében a bíróság úgy ítélte meg, hogy azok csak a bíróság és a börtön közötti út idejére engedélyezettek, a vádlottakat szállító rendőrautókban.

Stanislas Eskenazi ügyvéd, az egyik vádlott, Mohamed Abrini védője, úgy nyilatkozott a La Libre Belgique című napilapnak, hogy a fellebbviteli bíróság döntésével, "hatalmas pofont" kapott a belga állam, Véleménye szerint "ezzel a bátor ítélettel megerősödött a jogállamiság". "A védelem nem halogató taktikát vetett be, hanem csak a munkáját végezte, és a bíróság ismét az ő javára döntött" - jelentette ki.

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd félórával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak- köztük a három elkövető - és 340-en megsebesültek, köztük két magyar. A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A vádlottak pere tavaly szeptemberben kezdődött meg Brüsszelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.