Terrorizmus

Hollandiában egy bíróság terrortámadás kitervelésével vádolt személyeket mentett fel

Az illetékes ügyészség korábban hét vádlottal szemben felmentést, és a további két vádlottra négy, illetve három év börtönbüntetést kért.

2023.03.15 23:30MTI

Egy holland bíróság kedden felmentett a kilenc férfit, akiket azzal vádoltak, hogy terrortámadást készítettek elő 2021-ben Eindhoven városában - írta az NlTimes hírportál a schipholi törvényszék ítéletére hivatkozva.

Az illetékes ügyészség korábban hét vádlottal szemben felmentést, és a további két vádlottra négy, illetve három év börtönbüntetést kért.

Az NLTimes tudósítása szerint a kilenc fiatal férfi a koronavírus-járvány idején történt lezárások során egy garázsban edzett együtt, ahol ketten arra buzdították a többiket, hogy terrortámadást terveljenek ki és kövessenek el. A csoport 19 és 32 év közötti tagjai együtt néztek az Iszlám Állam által finanszírozott propagandafilmeket, valamint bombák és fegyverek készítéséről szóló oktatóvideókat, és terrortámadásokról beszélgettek.

A bíróság kedden úgy döntött, hogy mind a kilenc vádlottat fel kell menteni, mivel nem állt rendelkezésre bizonyíték szándékuk komolyságára. A hatóságok a házkutatás során nem találtak a vádlottaknál sem fegyvereket, sem robbanóanyagokat. A bíróság szerint nem voltak konkrét támadási terveik, illetve arra időpontjaik sem. A telefonjaikon vagy a személyes helyiségeikben továbbá nem találtak olyan jeleket, amelyek arra utaltak volna, hogy valóban támadást akartak elkövetni.

"A vádlottak hosszú ideig és intenzíven tanulmányozták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet propagandáját és retorikáját, de nem vált nyilvánvalóvá, hogy radikalizálódtak volna. Egy szoros baráti társaság nem tekinthető azonnal együttműködő terrorista sejtnek" - áll a törvényszéki ítéletben.

A férfiak mindannyian tagadták az összes vádat, és hangsúlyozták, hogy a terrortámadásokról tett megjegyzéseiket nem gondolták komolyan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.