Erőszak

Amerikai kémet szúrtak le egy terrortámadásban

A brit Cheltenhamben történt rejtélyes támadásban egy amerikai nő volt érintett, aki a GCHQ-nak dolgozott - írja a Daily Mail.

2023.03.14 19:58ma.hu

A múlt heti gloucestershire-i késes támadásban megsebesített nő a brit hírszerzéshez kirendelt amerikai hírszerző volt - jelentette kedden a Daily Mail. A múlt csütörtöki incidens, amelyet kezdetben gyilkossági kísérletként írtak le, de aztán terrorizmussá minősítettek át, féktelen találgatásokhoz vezetett Nagy-Britanniában, mivel sem az áldozat, sem a támadó nevét nem nevezték meg nyilvánosan.

A támadás egy szabadidőközpont előtti parkolóban történt - egy olyan létesítmény, amely edzőteremmel, úszómedencével, kávézóval és egyéb szolgáltatásokkal rendelkezik, és amelyet a tagok és a nagyközönség egyaránt használ - helyi idő szerint este 9 óra körül. A létesítmény Cheltenhamben található, kevesebb mint öt kilométerre a kormányzati kommunikációs főhadiszállástól (GCHQ). A GCHQ elutasította a megkereséseket.

A rendőrség órákon belül letartóztatott egy 29 éves férfit, és gyilkossági kísérlettel vádolta meg. Pénteken a terrorizmusról szóló törvény alapján újra letartóztatták, és a nyomozást átadták a délkeleti terrorelhárító rendőrségnek "az eset néhány konkrét részlete miatt" - közölte a BBC állami műsorszolgáltató.

A Daily Mailnek nyilatkozó helyi lakosok szerint a nő és támadója a késelés előtt az autóban vitatkoztak.

"Már vagy leparkoltak, vagy behajtottak a parkolóba, amikor a nőt leszúrták, majd sikerült kiszállnia az autóból és eljutnia a szabadidőközpontba" - mondta az egyik szemtanú. "Két mentőautó érkezett, majd a rendőrség letartóztatta a kocsiban ülő fickót".

A rendőrség a nyomozás idejére lezárta a szabadidőközpontot és a parkolót. "Szeretném megnyugtatni a helyben élőket vagy a megyébe látogatókat, hogy úgy véljük, ez egy elszigetelt incidens volt, és nincs tudomásunk arról, hogy a lakosság tagjait szélesebb körű fenyegetés érte volna" - mondta Richard Ocone, a Gloucestershire-i rendőrség szóvivője közleményében.

Cheltenham egy mintegy 120 ezer lakosú fürdőváros, amely félúton fekszik Birmingham és Bristol között Délnyugat-Angliában. Leginkább az évente megrendezésre kerülő lóugró versenyfesztiválról ismert, amely ezen a héten zajlik. Itt található a brit megfigyelő ügynökség központja is, amelyről köztudott, hogy az "Öt Szem" hálózat részeként az Egyesült Államoknak végez kémtevékenységet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.