Háború

Németország leváltotta a legfőbb tábornokot

Az ukrán taktikát megkérdőjelező Bundeswehr-főnököt a Covid korábbi válaszkoordinátora váltotta le.

2023.03.14 14:14ma.hu

Boris Pistorius német védelmi miniszter Karsten Breuer vezérőrnagyot nevezte ki a Bundeswehr új főfelügyelőjének, miután elődjét, Eberhard Zornt korengedményes nyugdíjba küldte - jelentette hétfőn az országos média.

Az 59 éves Breuer korábban a hadsereg országos műveleti parancsnokságát vezette. Ő koordinálta a hadsereg bevetését a Covid-19 járvány idején, és 2021 novemberétől 2022 májusáig a kormány járványügyi munkacsoportját vezette.

Zorn visszavonulására nem adtak hivatalos magyarázatot, bár a 63 éves tábornok szkeptikus volt Ukrajna német nehézgépekkel való ellátását illetően, megjegyezve, hogy a Bundeswehrnek kevés a tartaléka.

Tavaly szeptemberben Zorn interjút adott a Focus magazinnak, amelyben megdicsérte az ukrán előretörést, de arra biztatta Kijevet, hogy ne feszítse túl a húrt. Az ukrán ellentámadások "helységeket vagy a frontvonalak egyes területeit visszanyerhetik, de nem szoríthatják vissza Oroszországot egy széles fronton" - mondta akkor.

Ben Hodges volt NATO-főparancsnok és nyugalmazott amerikai tábornok erre reagálva "elképesztően rossznak" nevezte Zorn értékelését az orosz képességekről. Hodges maga is azt jósolta, hogy Ukrajna január végére elfoglalja Mariupolt.

Olaf Scholz kancellár azóta engedett az amerikai nyomásnak, és beleegyezett, hogy Ukrajnának több mint 100 Leopard harckocsit és más katonai felszerelést szállítson. Eva Hoegl, a parlament katonai biztosa hétfőn azonban igazolni látszott Zorn aggodalmait, miszerint az Ukrajnának nyújtott segítség hiányt okozhat otthon.

"A Bundeswehrnél mindenből hiány van" - mondta Hoegl az RTL-nek, beleértve az éjjellátó készülékeket, rádiókat és az olyan elemi személyi felszereléseket, mint a hátizsákok és sisakok. "Az infrastruktúrát működőképessé kell tenni, a laktanyák nincsenek jó állapotban, és pénzre van szükségünk a folyamatos működéshez, a személyzethez is".

Hoegl a tervek szerint kedden mutatja be a Bundestagnak a hadsereg helyzetéről szóló éves jelentését, és támogatja Pistorius javaslatát, hogy a Bundeswehr éves költségvetését további 10 milliárd euróval növeljék, egy 100 milliárd eurós vészhelyzeti különalap mellett.

"Ez egy reális követelés" - mondta Hoegl, Scholz SPD-s pártjának tagja. "A Bundeswehrnek szüksége van a pénzre".

A katonai költekezés egy olyan időszakban történik, amikor a német gazdaság gyakorlatilag megállt, miközben az élelmiszer- és az energiaárak 2022 februárja óta 21,8%-kal, illetve 19,1%-kal emelkedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.