Háború

Átkutatták az Északi Áramlat elleni merényletben állítólagosan használt jachtot

Egy német vizsgálat állítólag robbanáshoz köthető robbanóanyag nyomaira bukkant.

2023.03.09 07:06ma.hu

A német hatóságok januárban átkutattak egy hajót, amely a gyanú szerint robbanóanyagot szállított az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantása előtt - közölte szerdán az ország ügyészsége.

A szövetségi ügyészség szóvivője megerősítette, hogy az év elején házkutatásra került sor, hozzátéve, hogy a hatóságok még mindig értékelik a lefoglalt tárgyakat. A hajó bérlésével állítólag kapcsolatban álló személyek személyazonossága, valamint lehetséges indítékaik továbbra sem tisztázottak - tette hozzá a német média által idézett tisztviselő.

Kedden az ARD német állami műsorszolgáltató, az SWR rádió és a Die Zeit című napilap azt állította, hogy az esetet vizsgáló nyomozók megállapították, hogy az állítólag a támadáshoz használt jacht egy lengyel céghez tartozik, "amely nyilvánvalóan két ukrán tulajdonában van".

A Die Zeit szerint a csővezetékek megsemmisítésére irányuló "titkos műveletet" egy hatfős - öt férfi és egy nő - csapat végezte. A lap szerint állampolgárságuk ismeretlen, mivel a hajó bérléséhez hamis útleveleket használtak. A kiadvány azt is közölte, hogy a hatóságok olyan információkat vizsgáltak át, amelyek arra utalhatnak, hogy egy "ukránbarát csoport" volt a felelős.

A hajó 2022. szeptember 6-án indult útnak a németországi Rostockból - tette hozzá a Die Zeit, megelőzve a szeptember 26-i robbantásokat, amelyek megrongálták a vezetékeket. A szabotázs kiherélte az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékeket, amelyek Németországon keresztül szállítottak orosz földgázt Európába.

Ezt követte a New York Times keddi beszámolója, amely meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy nem részletezett új hírszerzési adatok szintén egy "ukránbarát" csoportra mutatnak. Hozzátette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a műveletet a kijevi hatóságok felügyelete mellett hajtották volna végre.

Korábban Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró részletes jelentése azt állította, hogy Washington kapcsolatban állt a robbantásokkal. A Biden-kormányzaton belüli személyek tagadták az állításokat.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerdán a szabotázs eredetéről szóló újabb jelentések közepette óva intett az elhamarkodott ítélkezéstől. "Akár egy hamis zászlós akció is lehetett, amelyet azért rendeztek, hogy Ukrajnát hibáztassák, és ez a lehetőség is felmerült a médiajelentésekben" - mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt sugallta, hogy a nyugati médiajelentések célja a ködösítés volt. "Nyilvánvaló, hogy azok, akik a [Nord Stream] támadást kitervelték, el akarják terelni a figyelmet. Nyilvánvaló, hogy ez egy összehangolt médiahoax-kampány" - mondta a RIA Novosztyinak.

Peszkov egyúttal megújította a merényletekkel kapcsolatos erőteljes, átlátható vizsgálatra vonatkozó orosz felhívást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.