Kereskedelem

A Toblerone nem használja többé a Matterhorn hegycsúcs képét

Az ikonikus csokoládészeletek elveszítik klasszikus logójukat a szigorú svájci szabályok miatt.

2023.03.06 15:28ma.hu

A jellegzetes háromszög alakú svájci Toblerone csokoládé elveszíti a Matterhorn hegység képét a márkajelzéséből, mivel a gyártás hamarosan már nem kizárólag Svájcban történik. Az új csomagoláson ehelyett egy általános hegyi motívum lesz látható, árulta el az édességmárka amerikai tulajdonosa, a Mondelez.

A vállalat korábban úgy döntött, hogy a Toblerone gyártásának egy részét 2023 végétől a szlovák fővárosban, Pozsonyban található üzemébe helyezi át, ahol a Milka csokoládémárkát is gyártja.

"A csomagolás újratervezése egy modernizált és áramvonalas hegyi logót vezet be, amely igazodik a geometrikus és háromszög alakú esztétikához" - mondta a Mondelez szóvivője az Aargauer Zeitung című svájci lapnak a múlt héten. A "Toblerone - of Switzerland" megnevezést a "Established in Switzerland" (Svájcban alapították) váltja fel - közölte a szóvivő. Az új csomagoláson állítólag az alapító, Theodor Tobler aláírása is szerepel majd.

A Svájc által 2017-ben bevezetett "Swissness" törvény értelmében a tejnek és a tej alapú termékeknek teljes egészében az országban kell készülniük ahhoz, hogy nemzeti szimbólumokat használhassanak a marketingjükben. Kivételt képez a kakaó, mert azt nem lehet helyben beszerezni. Ahhoz, hogy más élelmiszerek "made in Switzerland"-ként forgalmazhassák magukat, a nyersanyagok 80%-át az országból kell beszerezni, és a feldolgozás nagy részének is ott kell történnie.

A nugátból, mandulából és mézből álló Toblerone csokoládét 1908 óta gyártják a svájci fővárosban, Bernben, amelyet a "medvék városának" is neveznek. A Toblerone jelenlegi logóján látható, a 4478 méter magas Matterhorn hegyet megmászó medve sorsa egyelőre ismeretlen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.