Konfliktus

Elon Musk puccsnak nevezte a 2014-es ukrajnai rendszerváltást

A milliárdos Viktor Janukovics megválasztását "gyanúsnak" nevezte, de a puccs kétségtelen volt.

2023.02.26 15:49ma.hu

A Twitter vezérigazgatója, Elon Musk polarizálta követőit azzal a tweetjével, amelyben kijelentette, hogy "nem kérdéses", hogy a 2014-es ukrajnai kormányváltás "puccs" volt. A milliárdos szombaton azt tweetelte, hogy bár "a választás" - feltehetően a 2010-es szavazásra utalva, amely Viktor Janukovicsot elnökké választotta - "vitathatóan kétes volt", ami utána következett, az "valóban puccs volt".

A tweet válasz volt a @KanekoaTheGreat felhasználó bejegyzésére, amely a Chicagói Egyetem professzorának, John Mearsheimernek a címlapon megjelent cikkét mutatta be "Miért a Nyugat hibája az ukrán válság" címmel. A 2014-ben készült írás - amelynek alcíme "The Liberal Delusions That Provoked Putin" - azt állítja, hogy a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáért nem az "orosz agresszió", hanem a "NATO-bővítés" és a nyugati beavatkozás az ukrán politikába a felelős.

Mearsheimer azt állítja, hogy "Putyin számára Ukrajna demokratikusan megválasztott és oroszbarát elnökének törvénytelen megdöntése - amelyet joggal nevezett "puccsnak" - volt az utolsó csepp a pohárban", és ezzel a magyarázattal Musk legalábbis részben egyetértett.

Míg a 2010-es választásokat, amelyek Janukovicsot elnökké választották, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet a demokrácia "lenyűgöző megnyilvánulásának" minősítette, a Nyugat akkor keseredett el a Régiók Pártja politikusa iránt, amikor az felhagyott az EU-val kötött 2013-as gazdasági együttműködési megállapodással.

Ezután tömeges, erőszakos tüntetések következtek, amelyek Janukovicsot menekülésre kényszerítették. Az Egyesült Államoknak a zavargásokban játszott szerepét megerősítette egy kiszivárgott telefonbeszélgetés Victoria Nuland akkori helyettes amerikai külügyminiszter és Geoffrey Pyatt ukrajnai amerikai nagykövet között, amelyben úgy tűnt, hogy Janukovics megbuktatását és Arszenyij Jacenyuk beiktatását tervezik - aki Janukovics leváltása után rövid időre valóban miniszterelnök lett.

Musk helyeslően válaszolt Kanekoa egy korábbi posztjára is, amelyben az All In podcast házigazdájának, David Sacksnak a videoklipje szerepelt, amelyben azt állította, hogy az USA "udvarolt" az ukrajnai konfliktusnak. A videó Nulandot a Biden-kormány korábbi egészségügyi tanácsadójához, Anthony Faucihoz hasonlította, aki Musk haragjának gyakori célpontja.

"Ugyanúgy, ahogy Faucinak meg kellett volna védenie minket a vírusoktól, majd finanszírozta a funkciókutatás nyereségét, Victoria Nulandnak a fő diplomatánknak kellett volna lennie Oroszországgal és Kelet-Európával kapcsolatban, és mit csinált helyette? Felszította ezt a konfliktust. Hogyan? Támogattunk egy felkelést Ukrajnában 2014-ben" - mondta Sacks a videóban, amelyet Musk "pontos értékelésnek" nevezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.