Háború

Ukrajna győzelmére fogadni öngyilkosság - Seymour Hersh

A Nyugat a korrupciós aggályok miatt nem is akarta Kijevet a NATO-ban látni - állítja a Pulitzer-díjas újságíró.

2023.02.18 10:37ma.hu

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek meg kellett volna kísérelniük a megállapodást Moszkvával, mivel "öngyilkos" volt az az elképzelésük, hogy Ukrajna megnyerheti az Oroszország elleni konfliktust - állítja Seymour Hersh ikonikus amerikai oknyomozó újságíró.

A Consortium News nevű YouTube-interjúban pénteken Hersh azzal vádolta a Biden-kormányzatot, hogy "megannyi súlyos hibát" követett el, hozzátéve, hogy "lehetetlen elhinni, hogy ez a vezetés mennyire ostoba volt".

"Öngyilkosság volt azt hinni, hogy meg lehet nyerni ezt a háborút, hogy Ukrajna megnyerheti a háborút Oroszország ellen. Egyszerűen túl sok a korrupció. Ez egy nagyon-nagyon rossz döntés volt. A békét kellett volna szorgalmaznunk, megállapodást kellett volna kötnünk" - erősködött a korábbi Pulitzer-díjas.

Joe Biden amerikai elnök lényegében "lefújta a NATO-t Európában" azzal, hogy azt mondta a szövetségeseknek, hogy támogatja Ukrajnát a "teljesen korrupt kormányával" - tette hozzá Hersh. Az újságíró arra is rámutatott, hogy Kijev hogyan dicsőíti Sztepan Banderát, "a nagy nácibarátot, aki a második világháború alatt őrült módjára gyilkolta a zsidókat".

"Egyszerűen ostobaság, hogy nem biztosítottuk azonnal az orosz kormányt arról, hogy nem érdekel bennünket Ukrajna NATO-taggá tétele" - jelentette ki Hersh, utalva a Moszkvában régóta fennálló aggodalmakra. "A NATO amúgy sem akarta Ukrajnát a korrupció miatt".

Hersh nemrég egy bombasztikus jelentést tett közzé, amelyben az Egyesült Államokat vádolta meg az Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi szabotálásával. Egy jól értesült forrásra hivatkozva kifejtette, hogy robbanóanyagokat helyeztek el a Balti-tenger fenekén az amerikai haditengerészet búvárai egy NATO-gyakorlat álcája alatt még 2022 júniusában. Ezeket szeptember végén robbantották fel, működésképtelenné téve a vezetékeket, amelyeket azért építettek, hogy Németországon keresztül orosz gázt szállítsanak Európába.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkár és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó az újságíró szerint mindannyian "héják". A trió "nagyon keményen nyomta" Bident, hogy folytassa a szabotázst, mert "régóta hihetetlen gyűlöletet táplálnak Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt. Ez szinte személyes, azt hiszem" - állította Hersh. 

Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője "teljesen hamisnak és teljes kitalációnak" bélyegezte Hersh bombasztikus jelentését. Az újságíró még több leleplezést ígért arról, hogyan robbantották fel a vezetékeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.