Ukrajnai háború

Az ukrán emberi jogi biztos tiltakozásul kilépett az Európai Ombudsmani Intézetből

A testület egy magas rangú osztrák tagja Ausztriából szerinte jogellenesen Oroszországba küldött két ukrán fiatalt.

2023.02.08 20:09MTI

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa kilépett az Európai Ombudsmani Intézet (EOI) nevű nemzetközi szövetségből tiltakozásul amiatt, hogy a testület egy magas rangú osztrák tagja Ausztriából szerinte jogellenesen Oroszországba küldött két ukrán fiatalt.

"Sürgős levelet küldtem az Európai Ombudsmani Intézet tagjainak a szövetségből való kilépésről. E lépés annak a következménye, hogy két ukrán fiatal tartózkodott az Osztrák Köztársaság területén az orosz fegyveres agresszió miatt, az Európai Ombudsmani Intézet (EIO) emberi jogi aktivistája pedig az Oroszországi Föderáció területére küldte őket" - fejtette ki az ukrán ombudsman.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy sajtóértesülések szerint ezt Josef Siegele, az EIO főtitkára, a szövetség igazgatótanácsának tagja és Tirol ombudsmanhelyettese tette.

A Tiroler Tageszeitung osztrák helyi lap cikke szerint Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, aki szintén az EIO tagja, kezdeményezte a 16 éves fiú és a 17 éves lány átadását a Moszkvában lévő anyáknak. A fiatalok egy 5 tagú sportcsapattal és edzőjükkel érkeztek Tirolba tavaly márciusban Kelet-Ukrajnából.

Az illetékes tiroli hatóság később megállapította, hogy a felügyeleti jog a két fiatal szüleit illeti meg.

Az osztrák hatóságok vizsgálatot indítottak Siegele cselekedete miatt, akit időközben felmentettek tisztségéből az EIO-nál.

Dmitro Lubinec hangsúlyozta, hogy Siegele tettei megsértik a polgári személyek háború idején való védelméről szóló genfi egyezményt.

Az ukrán ombudsman szerint az EIO nem folytatott le belső vizsgálatot, és nem szabott ki büntetést főtitkárára, ezen felül a szervezet elnöke sem válaszolt Lubinec megkeresésére.

Az Európai Ombudsmani Intézet tagadja, hogy köze lett volna a január 8-án történtekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.