Konfliktus

Az USA lelőtte a kínai kémléggömböt - videó

Egy vadászrepülőgép megsemmisítette az állítólagos megfigyelő eszközt, amikor az az óceán felett volt.

2023.02.05 06:30ma.hu

Az Egyesült Államok lelőtt egy általa "kínai megfigyelő léggömbnek" nevezett légi eszközt Dél-Karolina partjainál. Miután a tárgy több napon át akadálytalanul szelte át az országot, Joe Biden elnök szombaton korábban azt mondta, hogy "gondoskodni fog róla".

A közösségi médiában megosztott felvételeken vadászgépek láthatóak, amint a ballon körül a dél-karolinai Myrtle Beach felett köröznek. Amint az Atlanti-óceán fölé ért, a léggömböt rakétacsapás érte, amelynek következtében a vízbe zuhant.

Lloyd Austin védelmi miniszter nem sokkal később megerősítette a tárgy lezuhanását, mondván, hogy a hadsereg megvárta, amíg az eszköz a nyílt víz fölé ér, hogy minimalizálja a földön tartózkodó civilekre leselkedő veszélyt.

A műveletet megelőzően a Szövetségi Légügyi Hivatal lezárta a légteret Észak- és Dél-Karolina egyes részei felett, a lehozására irányuló katonai erőfeszítésre való tekintettel.

A titokzatos eszközt először szerdán látták Montana nyugati állam felett, mielőtt az Atlanti-óceán felé tartva átszelte a középnyugatot. A Pentagon tisztviselői állítólag azt tanácsolták Bidennek, hogy ne lője le a léggömböt, így az közel három napig szabadon utazhatott.

A léggömb iránti növekvő médiaérdeklődés közepette Biden szombat reggel újságíróknak azt mondta, hogy "gondoskodni fogunk róla", később pedig azt mondta, hogy szerda óta támogatta a léggömb lelövését, de a Pentagon - Austin polgári biztonsággal kapcsolatos aggodalmaival összhangban - arra biztatta, hogy ne tegye.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője újságíróknak elmondta, hogy Biden először kedden kapott tájékoztatást a léggömbről. Azt azonban nem magyarázta meg, hogy az elnök miért várt addig, amíg a nyilvánosság tagjai egy nappal később meg nem látták a léggömböt, hogy tudomásul vegye annak jelenlétét.

Peking visszautasította a kémkedéssel kapcsolatos vádakat, a kínai külügyminisztérium a léghajót "kutatási, elsősorban meteorológiai célokra használt polgári léghajónak" nevezte, amely "eltért a tervezett pályától". Austin szerint "az Egyesült Államok kontinentális részén lévő stratégiai helyszínek" megfigyelésére használták.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az incidensre reagálva elhalasztotta tervezett pekingi útját, a külügyminisztérium pedig "az amerikai szuverenitás egyértelmű megsértésének" nevezte az esetet. Kína azzal vágott vissza, hogy eleve nem is állapodtak meg ilyen látogatásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.