Erőszak

Bűnösnek vallotta magát felségárulásban a Windsorban elfogott számszeríjas betörő

Az incidens időpontjában II. Erzsébet királynő és legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt.

2023.02.03 14:08MTI

Bűnösnek vallotta magát pénteken a terhére rótt felségárulás vádjában az a fiatal férfi, aki 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve behatolt a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának parkjába. A 21 éves Jaswant Singh Chail elfogása után közölte, hogy a királynőt akarta megölni.

Chail a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - bírói tanácsa előtt pénteken kezdődött büntető perben elismerte az életveszélyes fenyegetés és a töltött fegyver viselése címén ellene megfogalmazott vádakat is.

Négy évtizede ő az első, akit felségárulás vádjával állítottak bíróság elé az Egyesült Királyságban.

A dél-angliai Southampton közelében élő vádlottat 2021. december 25-én reggel fogta el a rendőrség a windsori kastélypark nyilvánosan nem látogatható részén, az uralkodó lakosztályához vezető kapu közelében.

Az incidens időpontjában II. Erzsébet királynő és legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly akkori trónörökös - aki édesanyja tavaly szeptemberi halála után III. Károly néven lépett trónra -, valamint András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A vádlott házi készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették az illetőt, akit egy fegyveres rendőr fogott el a helyszínen.

A tárgyaláson levetített felvétel tanúsága szerint a rendőr elektromos sokkolót tartott a behatolóra, és amikor megkérdezte, hogy mi az illető célja, Chail úgy válaszolt: "azért jöttem, hogy megöljem a királynőt".

A vádlott néhány perccel az incidens előtt a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen, bosszú gyanánt mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh felekezet legfőbb szentélyének parkja, ahol 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lőtt.

A vérengzésben korabeli hivatalos adatok szerint 379-en vesztették életüket, de a későbbi történészi becslések azt valószínűsítik, hogy a halálos áldozatok tényleges száma elérhette az 1500-at.

A videóban Chail a Csillagok háborúja (Star Wars) című filmeposz "sötét erőinek" egyik tagjaként azonosította magát és közölte, hogy Jaswant Singh Chail az előző neve volt, jelenlegi neve Darth Jones.

A vádlottat jelenleg egy elmekórtani intézetben őrzik, és onnan, videókapcsolaton válaszolt a bíró kérdéseire a büntetőper pénteki nyitónapján.

Az ítélethirdetés március 31-én várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.