Közlekedés

Ismét kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

A havi bérlet 49 euróba (mintegy 19 ezer forint) kerül majd.

2023.02.02 04:30MTI

Ismét kedvezményes bérletet vezetnek be a helyi és a térségi közösségi közlekedésben Németországban az általános drágulás hatásainak ellensúlyozására, a kormány szerdán elfogadott törvényjavaslata szerint a havi bérlet 49 euróba (mintegy 19 ezer forint) kerül majd.

A Németország-menetjegy (Deutschlandticket) elnevezésű bérletet a tervek szerint májusban vezetik be, havonta fizethető és bármikor lemondható éves közlekedési bérletként.

Az okostelefon-alkalmazással, chipkártyaként vagy kinyomtatott QR-kódként használható bérlet az egész országban érvényes a helyi közösségi közlekedési vállalatok járatain és a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain.

A 49 eurós ár komoly megtakarítást jelent, tekintve, hogy például Berlinben 86 euróba kerül a havi bérlet. Az alkalmazottaknak öt százalék kedvezmény is jár, ha munkaadójuk fizeti az új típusú bérlet árának legkevesebb 25 százalékát.

Az elképzelés szerint a szövetségi kormány évi 1,5 milliárd euróval támogatja a rendszer fenntartását, a 16 tartomány pedig együtt ugyancsak 1,5 milliárddal. A törvényhozás (Bundestag, Bundesrat) várhatóan nagyobb változtatások nélkül fogadja el a kormány javaslatát.

A Deutschlandticket elődje az úgynevezett 9 eurós menetjegy (9-Euro-Ticket), amelyet 2022-ben vezettek be a nyári hónapokra, a június-augusztusi időszakra. Az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozását szolgáló támogatások egyikeként bevezetett kedvezményes nyári havi bérletből 50 millió kelt el.

A szövetségi kormány egy sor további lépéssel, egyebek mellett a földgáz áfájának csökkentésével és a földgáz, a távhő és az áram árának korlátozását jelentő úgynevezett árfékprogrammal igyekszik enyhíteni az Oroszország Ukrajna elleni támadásával is összefüggő lakossági és vállalati terheket. A támogatási programok összeértéke nagyjából 300 milliárd euró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.