Háború

Teherán óva intette az USA-t a háború kirobbantásától - média

Washington bármilyen Irán elleni katonai akciója szélesebb körű ellenségeskedés megindításának minősülne - mondták diplomaták a Newsweeknek.

2023.01.31 18:42ma.hu

Iráni diplomaták arra figyelmeztettek, hogy az országuk elleni amerikai katonai fellépés nyílt háború kirobbantását kockáztatná - írja a Newsweek. Spekulációk övezték Washington esetleges érintettségét egy iráni katonai gyár elleni, nemrégiben végrehajtott dróntámadásban.

"A katonai opció bármilyen szintű alkalmazása az USA belépését jelenti a háborúba" - mondta Teherán állandó ENSZ-képviselete hétfőn a Newsweeknek. Irán jelenleg "gyengének" tartja ezt a lehetőséget a nyilatkozat szerint. Hozzátették azonban, hogy ha "az Egyesült Államok elszámítja magát, és háborút indít", akkor a következmények súlyosak lennének a térségre és a világra nézve, és Washingtonra hárulnának.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy szombat este támadás érte az iráni védelmi minisztérium egyik létesítményét Iszfahán központi városában. Több hírügynökség, köztük a Wall Street Journal és a Jerusalem Post arról számolt be, hogy Izrael Iránból indította a csapást. A támadásban állítólag három robbanótölteteket szállító kis drón vett részt.

Izrael jellemzően sem megerősíteni, sem cáfolni nem szokta az Irán elleni műveletekre vonatkozó állításokat, bár a gyanú szerint számos szabotázstámadást és iráni tisztviselők és tudósok elleni merényletet hajtott végre.

Az arab médiában kezdetben azt feltételezték, hogy az iszfaháni robbanások az amerikai légierő műveletének következményei voltak. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder később kijelentette, hogy a csapásban nem vettek részt amerikai erők, de további kommentárokat nem kívánt adni.

Iráni tisztségviselők nem akarták egyik félre sem hárítani a felelősséget, és azt állították, hogy a támadás minimális kárt okozott az épület tetején, ellentétben a Jerusalem Post által közölt, nagy sikerről szóló állításokkal.

Közben Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egyik segítője utalt arra, hogy országának köze lehetett a támadáshoz. Kijev azzal vádolta Iránt, hogy lőszereket szállít Oroszországnak az ukrajnai katonai művelethez, ezt a vádat Teherán és Moszkva egyaránt tagadta.

Mihail Podoliak azt tweetelte, hogy "a háborús logika kérlelhetetlen és gyilkos", és hogy Ukrajna "figyelmeztette" Iránt. Zelenszkij segítője korábban támadásokra szólított fel Irán ellen az Oroszországnak nyújtott állítólagos segítség miatt. Az iráni külügyminisztérium beidézte Kijev ügyvivőjét, hogy tiltakozzon Podoliak megjegyzései ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.